Archiv akcí, Zážitková gastronomie

CHÂTEAU VANNIÈRES · POT-AU-FEU · ETIKETA STOLOVÁNÍ

16. 1. 2022 od 18:00
VYPRODÁNO
 Vážení milovníci vína a gastronomie,

přijměte prosím naše pozvání na exkluzivní večeři s vinařem, konající
se pod záštitou BANDOL.CZ. Připravili jsme pro Vás gurmánský zážitek
s názvem CHÂTEAU VANNIÈRES · POT-AU-FEU · ETIKETA STOLOVÁNÍ.

Při této příležitosti se Vám naskytne možnost vychutnat si prvotřídní
menu šéfkuchaře Jana Kracíka, doprovázené dokonalými víny
z CHÂTEAU VANNIÈRES.
Událostí Vás budou provázet sommelier společnosti pan Otakar Žoudlík, vinaři a majitelé CHÂTEAU VANNIÈRES pan Eric Boisseaux se synem
a v neposlední řadě i náš speciální host, mistr etikety pan Ladislav Špaček.

termín  16. 1. 2022 od 18:00
místo konání  Praha 1, Rybná 165/13 Pot-au-feu
vstupenka obsahuje  Degustační menu s víny, novou knihu
L. Špačka ETIKETA STOLOVÁNÍ s osobním věnováním

Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!

Otakar
l.spacek

Ladislav Špaček

Původním povoláním pedagog. Vyučoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, v letech 1990–1992 byl redaktorem a moderátorem Československé televize. Od roku 1992 působil téměř jedenáct let na Pražském hradě jako mluvčí prezidenta Václava Havla. Účastnil se bezpočtu vrcholných společenských událostí, jako doprovod prezidenta republiky navštívil více než 50 zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů a členů královských rodin.

celá biografie

Jan Kracík

Praha tak před necelými osmi lety získala další baštu vynikající kuchyně. Regionální recepty francouzského venkova ze všech gastronomicky významných regionů a k tomu málo známá vína nabízející neotřelé kouzlo. Soudě podle ohlasu hostí se koncept Jana Kracíka ujal. Pot-au-feu stejně jako Kracíkovo kuchařské umění si pozornost rozhodně zaslouží.

celá biografie

Šéfkuchař Jan Kracík pro tuto příležitost vytvořil speciálně připravené menu

amuse bouche  Tartare z mořského vlka (2, 4)
teplý předkrm  Telecí brzlík v krémové omáčce se smrži (1, 9)
hlavní chod  Prsa a konfit z kačera s ratatouille a lanýžovou omáčkou (1, 9)
sýrová variace  Gougères s fáší Saint-Marcellin (1, 3, 7)
dezert  Káva a petits fours (1, 3, 8)

jan-kracik-p-1

Château Vannières

Duchem rodiny Boisseaux je předávání znalostí o tom, jak dělat víno („savoir-faire“) a jak žít („savoir-vivre“) z jedné generace na další.
Díky dědictví svých burgundských předků se Eric Boisseaux zamiloval do vinařského řemesla. Vedle svého francouzského ducha dnes předává svému synovi, Charlesi-Ericovi, také tajemství Château Vannières.

více o Château Vannières

Na tomto večeru budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 95 %, Bourboulenc 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C, aby se zabránilo extrakci barvy. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně. Víno zrálo 6 měsíců v barikových sudech.
Senzorické vlastnosti
Čisté tělo je průzračné a brilantní. V komplexní vůni se kombinují aromata citrusových plodů, hrušek a bílých květů. Chuť je elegantní, ovocná, svěží a strukturovaná, s dobře zaintegrovaným sudem a slaně minerálním závěrem.
Snoubení s pokrmy
Ideální pro párování s mořskými plody nebo s rybami na grilu, s drůbeží, ale i jemnou úpravou červeného masa.
Teplota podávání
9–12 °C, otevřít předem, nebo i dekantovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i déle, bílý Bandol ve stylu velkých burgundských vín!
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování, Cinsault a Grenache přímé lisování, Mourvèdre krvácením (saignée), vše probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin. Následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Zářivá, lehká lososová barva. Víno oplývající exotickou a minerální vůní s tóny pomerančové kůry a angeliky. V chuti zpočátku výrazná ovocnost, která ustupuje tónům grilovaných mandlí a koření. Dochuť je harmonická, slaná a minerální.
Snoubení s pokrmy
Skvěle doprovodí grilovanou rybu stejně jako typická provensálská jídla, jako např. bouillabaisse, anchoïade, ratatouille nebo plněnou zeleninu.
Teplota podávání
9–12 °C, nepodchlazovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i mnohem déle, růžové víno s velkým potenciálem!

VŠE O VÍNĚ

ročník 2017 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!

VŠE O VÍNĚ

ročník 2013 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!

VŠE O VÍNĚ

Zúčastněním se této události získáte

Setkání s jedinečnými hosty – šéfkuchařem Janem Kracíkem, mistrem etikety Ladislavem Špačkem, vinaři z rodinného vinařství Château Vannières Ericem Boisseaux a jeho synem Charlesem-Ericem, sommelierem společnosti Bandol.cz Otakarem Žoudlíkem

Prvotřídní francouzská vína z oblasti Bandol od vinařství Château Vannières

Jedinečné chutné menu připravené od šéfkuchaře Jana Kracíka

Novou knihu Ladislava Špačka “ETIKETA STOLOVÁNÍ” s jeho osobním věnováním

Celá událost pouze za 5900 Kč