Archiv akcí, Zážitková gastronomie

CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ

Záznam z akce

Dne 9. 4. 2022 proběhla akce CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ.

Všem děkujeme za účast a příjemně strávený večer!

Vzhledem k současnému dění ve východní Evropě jsme se rozhodli vyjádřit podporu obětem, které tyto aktuální události negativně ovlivňují. V rámci události proto proběhne aukce archivních vín, kdy celý výtěžek z této aukce bude věnován Veřejné finanční sbírce na pomoc Červeného kříže Ukrajině.

Více o aukci zde

Vážení milovníci vína a gastronomie,
přijměte prosím naše pozvání na další exkluzivní večeři s vinařem,
konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili
gurmánský zážitek s názvem  CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ.
Při této příležitosti se Vám naskytne možnost vychutnat si prvotřídní
menu šéfkuchaře Pavla Sapíka, doprovázené dokonalými víny
z CHÂTEAU VANNIÈRES.

Událostí Vás budou provázet sommelier společnosti pan Otakar Žoudlík
a vinaři a majitelé CHÂTEAU VANNIÈRES pan Eric Boisseaux se synem.

termín  9. 4. 2022 od 18:00
místo konání  Praha 1, U Zlaté studně 166/4
vstupenka obsahuje
Degustační menu s víny, 10% slevu na nákup našich vín v místě konání akce a voucher v hodnotě 500 Kč, který využijete na našich stránkách

čestní hosté 
Ondřej Jelínek, generální ředitel LANDMARK HOLDING a majitel Bandol.cz

Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!

Château Vannières

Duchem rodiny Boisseaux je předávání znalostí o tom, jak dělat víno („savoir-faire“) a jak žít („savoir-vivre“) z jedné generace na další.
Díky dědictví svých burgundských předků se Eric Boisseaux zamiloval do vinařského řemesla. Vedle svého francouzského ducha dnes předává svému synovi, Charlesi-Ericovi, také tajemství Château Vannières.

více o Château Vannières

Na tomto večeru budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 95 %, Bourboulenc 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C, aby se zabránilo extrakci barvy. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně. Víno zrálo 6 měsíců v barikových sudech.
Senzorické vlastnosti
Čisté tělo je průzračné a brilantní. V komplexní vůni se kombinují aromata citrusových plodů, hrušek a bílých květů. Chuť je elegantní, ovocná, svěží a strukturovaná, s dobře zaintegrovaným sudem a slaně minerálním závěrem.
Snoubení s pokrmy
Ideální pro párování s mořskými plody nebo s rybami na grilu, s drůbeží, ale i jemnou úpravou červeného masa.
Teplota podávání
9–12 °C, otevřít předem, nebo i dekantovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i déle, bílý Bandol ve stylu velkých burgundských vín!
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování, Cinsault a Grenache přímé lisování, Mourvèdre krvácením (saignée), vše probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin. Následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Zářivá, lehká lososová barva. Víno oplývající exotickou a minerální vůní s tóny pomerančové kůry a angeliky. V chuti zpočátku výrazná ovocnost, která ustupuje tónům grilovaných mandlí a koření. Dochuť je harmonická, slaná a minerální.
Snoubení s pokrmy
Skvěle doprovodí grilovanou rybu stejně jako typická provensálská jídla, jako např. bouillabaisse, anchoïade, ratatouille nebo plněnou zeleninu.
Teplota podávání
9–12 °C, nepodchlazovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i mnohem déle, růžové víno s velkým potenciálem!

VŠE O VÍNĚ

ročník 2019 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!

VŠE O VÍNĚ

ročník 2009 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!

VŠE O VÍNĚ

Pavel Sapík

Šéfkuchař Pavel Sapík a jeho tým vytvářejí ve své kuchyni téměř alchymistická díla. Pavel se narodil v roce 1975 do rodiny talentovaných kuchařů s mnohaletou tradicí. Podle dobových záznamů se jejich rod pocházející z jižní Moravy zabývá “hostinskými a řeznickými službami” již od 17. století.

celá biografie

Šéfkuchař Pavel Sapík pro tuto příležitost vytvořil speciálně připravené menu

amuse bouche
studený předkrm  Terina foie gras se zauzenými kachními prsy, Grand Marnier želé a pomerančovo-dýňovým konfitem (1, 3, 7)
rybí chod  Kambala na pyré z karamelizovaného květáku, s černými lanýži a houbovým jus (4, 7)
hlavní chod  Dančí hřbet na kaštanovém pyré s pečenou dýní, jeřabinami a sosem Grand Veneur (7)
sýrová variace  Reblochon mousse v ořechové krustě s fíkovým konfitem (7, 8)
dezert  Káva s variací domácích pralinek a petits fours (1, 7, 8)

Otakar

Provede Vás

Celou touto akcí Vás provede hlavní someliér naší společnosti pan Otakar Žoudlík

Charitativní aukce kolekce archivních vín Château Vannières

Vzhledem k současnému dění ve východní Evropě jsme se rozhodli vyjádřit podporu obětem, které tyto aktuální události negativně ovlivňují. V rámci události proto proběhne aukce archivních vín, kdy celý výtěžek z této aukce bude věnován Veřejné finanční sbírce na pomoc Červeného kříže Ukrajině.

DRAŽENÁ VÍNA:

Dřevěná kazeta Bandol rouge Château Vannières
ročníky 2001, 2005, 2009

Dřevěná kazeta Bandol rouge Château Vannières
ročníky 2010, 2011, 2013