Archiv akcí

DEGUSTACE S VINAŘEM CHÂTEAU VANNIÈRES

11. 4. 2022 od 14:30 do 16:30
Vážení milovníci vína,

přijměte prosím naše pozvání na řízenou ochutnávku vín za účasti vinaře, konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Připravili jsme pro Vás selekci vín
ze CHÂTEAU VANNIÈRES, kterou osobně představí vinaři a majitelé této uznávané domény, pan Eric Boisseaux se svým synem.

Společně budeme objevovat krásy apelace Bandol, této perly jižní Francie!

termín  11. 4. 2022 od 14:30 do 16:30
místo konání  VINOGRAF KORUNNÍ, Praha 2, Korunní 21
vinařství  CHÂTEAU VANNIÈRES
vinař  ERIC a CHARLES-ERIC BOISSEAUX
vstupenka obsahuje
10% slevu na nákup našich vín v místě konání akce
Otakar

Château Vannières

Duchem rodiny Boisseaux je předávání znalostí o tom, jak dělat víno („savoir-faire“) a jak žít („savoir-vivre“) z jedné generace na další.
Díky dědictví svých burgundských předků se Eric Boisseaux zamiloval do vinařského řemesla. Vedle svého francouzského ducha dnes předává svému synovi, Charlesi-Ericovi, také tajemství Château Vannières.

více o Château Vannières

Na této akci budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES HÉRITAGE ROSÉ
Odrůdové složení
Cinsault 40 %, Grenache 30 %, Mourvèdre 30 %
Terroir
La Cadière d’Azur, IGP Mont Caume, Var, 801 m/m; vápenec, schist, žula, fylády, pískovec, marl a lužní písek.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 45-50 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin.
Senzorické vlastnosti
Jasná a mírně lososová barva, ve vůni je patrná přítomnost tónů drobného červeného ovoce a grapefruitu. V ústech je víno upřímné a živé, najdeme zde chuť citrusových plodů a svěžest provensálské růže.
Snoubení s pokrmy
Vhodné jako aperitiv s kanapkami, skvěle se snoubí se svěží letní kuchyní, pikantní asijskou kuchyní, rybami a mořskými plody.
Teplota podávání
8–10 °C
Potenciál archivace
1–5 let

VŠE O VÍNĚ

ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES HÉRITAGE BLANC
Odrůdové složení
Rolle 95 %, Grenache blanc 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, IGP Mont Caume, Var, 801 m/m; vápenec, schist, žula, fylády, pískovec, marl a lužní písek.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 45-50 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C, aby se zabránilo extrakci barvy. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě.
Senzorické vlastnosti
Světle žlutá barva. Výrazný nos, koncentrovaný na vůni bílého ovoce. Atak chuti je upřímný a živý, najdeme v něm tóny citrusových plodů a aromatický vjem, který se objevuje v dochuti, dává celku obzvláště osvěžující charakter.
Snoubení s pokrmy
Vhodné jako aperitiv s kanapkami, skvěle se snoubí se svěží letní kuchyní, pikantní asijskou kuchyní, rybami a mořskými plody.
Teplota podávání
8–10 °C
Potenciál archivace
1–5 let
ročník 2019 CHÂTEAU VANNIÈRES HÉRITAGE ROUGE
Odrůdové složení
Grenache 50 %, Mourvèdre 50 %
Terroir
La Cadière d’Azur, IGP Mont Caume, Var, 801 m/m; vápenec, schist, žula, fylády, pískovec, marl a lužní písek.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 45-50 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování, macerace slupek během fermentace za účelem uvolnění barviva a taninů do moštu. Následně víno leželo 6 měsíců ve starých dubových sudech.
Senzorické vlastnosti
Víno má rubínový šat, aroma tmavého a červeného ovoce, koření a bylin, v chuti je harmonické, poddajné, s dobře zakomponovanými taniny.
Snoubení s pokrmy
Vhodné k uzeninám, sýrům, tapenádám a rillettes. Skvěle doprovodí pokrmy na bázi masa a zeleniny, s jemnými omáčkami.
Teplota podávání
16–18 °C, lépe otevřít láhev předem
Potenciál archivace
2–8 let
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES CÔTES DE PROVENCE ROSÉ
Odrůdové složení
Cinsault 50 %, Grenache 30 %, Mourvèdre 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, AOP Côtes de Provence; vápenitý, křemičitý.
Stáří vinic
10–50 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 45-50 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin.
Senzorické vlastnosti
Víno jasné barvy a intenzivní ovocné vůně s květinovými podtóny. V chuti plné a velmi svěží.
Snoubení s pokrmy
Bude se skvěle doplňovat se středomořskými rybami, asijskými pokrmy nebo s bílým masem.
Teplota podávání
9–12 °C
Potenciál archivace
1–5 let
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování, Cinsault a Grenache přímé lisování, Mourvèdre krvácením (saignée), vše probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin. Následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Zářivá, lehká lososová barva. Víno oplývající exotickou a minerální vůní s tóny pomerančové kůry a angeliky. V chuti zpočátku výrazná ovocnost, která ustupuje tónům grilovaných mandlí a koření. Dochuť je harmonická, slaná a minerální.
Snoubení s pokrmy
Skvěle doprovodí grilovanou rybu stejně jako typická provensálská jídla, jako např. bouillabaisse, anchoïade, ratatouille nebo plněnou zeleninu.
Teplota podávání
9–12 °C, nepodchlazovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i mnohem déle, růžové víno s velkým potenciálem!
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 95 %, Bourboulenc 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C, aby se zabránilo extrakci barvy. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně. Víno zrálo 6 měsíců v barikových sudech.
Senzorické vlastnosti
Čisté tělo je průzračné a brilantní. V komplexní vůni se kombinují aromata citrusových plodů, hrušek a bílých květů. Chuť je elegantní, ovocná, svěží a strukturovaná, s dobře zaintegrovaným sudem a slaně minerálním závěrem.
Snoubení s pokrmy
Ideální pro párování s mořskými plody nebo s rybami na grilu, s drůbeží, ale i jemnou úpravou červeného masa.
Teplota podávání
9–12 °C, otevřít předem, nebo i dekantovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i déle, bílý Bandol ve stylu velkých burgundských vín!
ročník 2019 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!
ročník 2014 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!

Podívejte se na naše předchozí události

Červnové tipy vineval: Bandol blanc
V březnu jsem představil tipy na bandolská červená, teď přicházejí na řadu bílá. Proč? Protože jsou skvělá a zaslouží si, aby se o nich vědělo. A vůbec to není proto, že v už tak malém Bandolu jsou bílé odrůdy vysázeny jen z 5 %. Porovnejte tři různé styly vín od tří různých vinařství primárně z odrůd Clairette, s podílem Ugni blanc, Rolle, Marsanne či Bourboulenc.
Vážení milovníci vína a gastronomie, zavzpomínejte na další exkluzivní večeři s vinaři, konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili gurmánský zážitek s názvem  VEČEŘE S VINAŘI · V ZÁTIŠÍ. Při této příležitosti se Vám naskytla možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Igora Chramece ve spolupráci s Rameshem Mamgainem, specialistou na indický fine-dining.
Vraťte se s námi k uplynulé události a zavzpomínejte nad WinePrague 2022 v podání Bandol.cz
Chcete vidět jak probíhají akce Bandol? Prohlédněte si video z akce, která se konala 9. dubna s názvem CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ. ✨ Při této příležitosti měli hosté jedinečnou možnost ochutnat prvotřídní menu šéfkuchaře Pavla Sapíka, doprovázené dokonalými víny z CHÂTEAU VANNIÈRES. Pojdťe si s námi zavzpomínat na tento unikátní večer.
Poslední akce za měsíc únor s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE DE TERREBRUNE, proběhla 27. února v prostorách Korunního Vinografu. Pro hosty byla připravena selekce francouzských vín Domaine de Terrebrune, kterou osobně představil vinař a majitel této domény, pan Jean d`Artuys. Prohlédněte si krátké video z této události a zavzpomínejte s námi na tento unikátní zážitek.

Prohlédněte si, jak probíhala akce 26. února s názvem DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT, pod záštitou Bandol.cz. Hosté při této události měli možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Jana Kaplana, doprovázené dokonalými víny z francouzského vinařství Domaine de Terrebrune, společně s vinařem domény panem Jean d`Artuysem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Další akce s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES, pod záštitou Bandol.cz, proběhla na svatého Valentýna, dne 14. 2. 2022 v prostorách pražského Vinografu Korunní. Účastníci měli jedinečnou možnost ochutnat dokonalá francouzská vína z oblasti Bandol od vinařství Domaine Lafran-Veyrolles, společně s vinařem domény panem Jean-Marie Castellem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Dne 13. 2. 2022 proběhla další akce pod hlavičkou Bandol.cz, která se konala v prostorách pražské restaurace La Finestra. Hosté měli při této příležitosti možnost ochutnat jedinečná vína z francouzského vinařství Domaine Lafran-Veyrolles. K těmto vínům bylo speciálně navrženo menu od šéfkuchaře Patrika Fréhara. Zavzpomínejte s námi na tento jedinečný večer krátkým videem.

Březnové tipy Vineval: Bandol rouge Březnové tipy Petra Lipového směřují k malé, ale významné oblasti Provensálska, Bandolu. Víno tu pěstovali už v době, kdy Bordeaux byla ještě bažina. Parádní vína primárně z odrůdy Mourvédre oslňují i dnes. Vynikající kvalita a v porovnání s již zmíněným Bordeaux nebo Burgundskem super poměr zábavy a ceny. Ochutnejte tři odlišné styly červeného Bandolu od top vinařů.

Dne 16.1.2022 probíhala pod hlavičkou Bandol.cz historicky první unikátní akce, kde účastníci měli možnost ochutnat skvělé francouzské víno z oblasti Bandol vinařství Château Vannières. Akce proběhla v pražské restauraci POT-AU-FEU. Připomeňte si tento jedinečný zážitek krátkým videem a několika fotografiemi v naší galerii.