Archiv akcí

DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES

Záznam z akce

Další akce s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES, pod záštitou Bandol.cz, proběhla na svatého Valentýna, dne 14. 2. 2022 v prostorách pražského Vinografu Korunní.
Účastníci měli jedinečnou možnost ochutnat dokonalá francouzská vína z oblasti Bandol od vinařství Domaine Lafran-Veyrolles, společně s vinařem domény panem Jean-Marie Castellem.
Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Vážení milovníci vína,

přijměte prosím naše pozvání na neřízenou ochutnávku vín za účasti vinaře,
konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Připravili jsme pro Vás selekci vín
DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES, kterou osobně představí vinař a spolumajitel
této uznávané domény, pan Jean-Marie Castell s chotí.
Společně budeme objevovat krásy apelace Bandol, této perly jižní Francie!

Oslavte svatého Valentýna nevšedním zážitkem!

termín  14. 2. 2022 od 14:30 do 16:30
místo konání  VINOGRAF KORUNNÍ, Praha 2, Korunní 21
vinařství  DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES
vinař  JEAN-MARIE CASTELL

Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!

Otakar

Domaine Lafran-Veyrolles

“ROVAYROLA“ = Rouvraie = plocha osázená duby v okrese CADIERE d’AZUR v roce 1405 se stala “VAYROLE“, jak je citováno MAGLOIRE GIRAUD a “VEYROLLES“, dle BOSC. Pravopis se možná změnil, ale země zůstává stejná. Potomci těchto houževnatých stromů jsou to, co nyní tvoří rozsáhlou hranici severu nemovitosti.

více o Domaine Lafran-Veyrolles

Na této akci budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 70 %, Cinsault 15 %, Grenache 15 %
Terroir
La Cadière d’Azur, Veyrollské jižní svahy; jílovo-vápencové půdy s Marna Bleu, s výhledem na moře.
Stáří vinic
90 let
Zemědělství
Organické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, bez chemikálií, hnojení půdy vždy po dvou letech. Zelená sklizeň je přísná, aby zanechala jen minimum hroznů. Postřik je aplikován pozdě a redukován na minimum, aby se na hroznech zachovaly veškeré přírodní sedimenty. Pouze síra a měď posilují keře. Pro práce je využíváno jen to nejzákladnější, kolový traktor a pneumatický postřikovač. Výnosnost až 38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek a následná selekce hroznů. Tradiční vinifikace, Cinsault a Grenache přímé lisování, Mourvèdre 20 % krvácením a 80 % lisováním. Macerace slupek 24 hodin, fermentace v nerezovém tanku 3 týdny při 18 °C, následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Jiskrná, jasně růžová barva s oranžovými odlesky. V nose jsou cítit růže, moruše a mandarinky. Chuť je čistá, svěží, minerální a strukturovaná, s krásnou persistencí. Skvělé!
Snoubení s pokrmy
Gastronomické víno, vhodné jako aperitiv s olivami, ančovičkami, uzeninami, čerstvou zeleninou. Skvěle doprovodí bouillabaisse, pokrmy na grilu a kachní játra.
Teplota podávání
8-10 °C
Potenciál archivace
Ideálně 2-5 let

VŠE O VÍNĚ

ročník 2020 DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 70 %, Ugni blanc 30 %
Terroir
La Cadière d’Azur, Veyrollské jižní svahy; jílovo-vápencové půdy s Marna Bleu, s výhledem na moře.
Stáří vinic
90 let
Zemědělství
Organické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, bez chemikálií, hnojení půdy vždy po dvou letech. Zelená sklizeň je přísná, aby zanechala jen minimum hroznů. Postřik je aplikován pozdě a redukován na minimum, aby se na hroznech zachovaly veškeré přírodní sedimenty. Pouze síra a měď posilují keře. Pro práce je využíváno jen to nejzákladnější, kolový traktor a pneumatický postřikovač. Výnosnost až 35 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek a následná selekce hroznů. Jemné pomletí hroznů, přímé lisování, odkalení trvá 48 hodin, fermentace v nerezovém tanku při 18 °C, následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Jiskrná, jasně zlatavá barva. V nose ucítíte květy, bílé a žluté ovoce, s lehce travnatým dotekem. Chuť je čistá, svěží, minerální a strukturovaná, s krásnou persistencí. Ucítíte tóny ovoce, medu a bylin garrigue.
Snoubení s pokrmy
Gastronomické víno, vhodné i jako aperitiv. Skvěle doprovodí mořskou kuchyni.
Teplota podávání
8-10 °C
Potenciál archivace
Ideálně 2-5 let
ročník 2018 DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES BANDOL ROUGE CUVÉE TRADITION
Odrůdové složení
Mourvèdre 75 %, Cinsault 10 %, Grenache 10 %, Carignan 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, Veyrollské jižní svahy; jílovo-vápencové půdy s Marna Bleu, s výhledem na moře.
Stáří vinic
90 let
Zemědělství
Organické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, bez chemikálií, hnojení půdy vždy po dvou letech. Zelená sklizeň je přísná, aby zanechala jen minimum hroznů. Postřik je aplikován pozdě a redukován na minimum, aby se na hroznech zachovaly veškeré přírodní sedimenty. Pouze síra a měď posilují keře. Pro práce je využíváno jen to nejzákladnější, kolový traktor a pneumatický postřikovač. Výnosnost až 36 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek a selekce hroznů. Tradiční vinifikace, odtřapinování hroznů, fermentace v nerezovém tanku 4 týdny při 25-30 °C, 2x denně míchání kvasu, zrání 18 měsíců na dubových sudech o objemu 4000 l před lahvováním bez filtrace, následně dalších 6 měsíců před uvolněním do prodeje.
Senzorické vlastnosti
Sytě rudá barva s fialovými odlesky. Ve vůni lze nalézt tóny tmavého ovoce, moruší a černého rybízu. Chuť je čistá, plná, komplexní, minerální a strukturovaná, s krásnou svěží persistencí a integrovanými taniny. Oproti mladším ročníkům působí víno měkčím dojmem, otevřeněji a přístupněji.
Snoubení s pokrmy
Vhodné k uzeninám a sýrům, skvěle doprovodí grilovaná a pečená masa, zvěřinu, hovězí na mrkvi a výrazné omáčky.
Teplota podávání
15-18 °C, doporučuje se otevření láhve 2 hodiny předem, bez dekantace.
Potenciál archivace
Harmonie víno dosáhne po 3 letech, může ale zrát 15 let a více.

VŠE O VÍNĚ

ročník 2017 DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES BANDOL ROUGE CUVÉE TRADITION
Odrůdové složení
Mourvèdre 75 %, Cinsault 10 %, Grenache 10 %, Carignan 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, Veyrollské jižní svahy; jílovo-vápencové půdy s Marna Bleu, s výhledem na moře.
Stáří vinic
90 let
Zemědělství
Organické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, bez chemikálií, hnojení půdy vždy po dvou letech. Zelená sklizeň je přísná, aby zanechala jen minimum hroznů. Postřik je aplikován pozdě a redukován na minimum, aby se na hroznech zachovaly veškeré přírodní sedimenty. Pouze síra a měď posilují keře. Pro práce je využíváno jen to nejzákladnější, kolový traktor a pneumatický postřikovač. Výnosnost až 36 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek a selekce hroznů. Tradiční vinifikace, odtřapinování hroznů, fermentace v nerezovém tanku 4 týdny při 25-30 °C, 2x denně míchání kvasu, zrání 18 měsíců na dubových sudech o objemu 4000 l před lahvováním bez filtrace, následně dalších 6 měsíců před uvolněním do prodeje.
Senzorické vlastnosti
Sytě rudá barva s fialovými odlesky. Ve vůni lze nalézt tóny tmavého ovoce, moruší a černého rybízu. Chuť je čistá, plná, komplexní, minerální a strukturovaná, s krásnou svěží persistencí a integrovanými taniny. Oproti mladším ročníkům působí víno měkčím dojmem, otevřeněji a přístupněji.
Snoubení s pokrmy
Vhodné k uzeninám a sýrům, skvěle doprovodí grilovaná a pečená masa, zvěřinu, hovězí na mrkvi a výrazné omáčky.
Teplota podávání
15-18 °C, doporučuje se otevření láhve 2 hodiny předem, bez dekantace.
Potenciál archivace
Harmonie víno dosáhne po 3 letech, může ale zrát 15 let a více.

VŠE O VÍNĚ

ročník 2017 DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES BANDOL ROUGE LES HAUTS DE LAFRAN
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, Veyrollské jižní svahy; jílovo-vápencové půdy s Marna Bleu, s výhledem na moře.
Stáří vinic
90 let
Zemědělství
Organické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, bez chemikálií, hnojení půdy vždy po dvou letech. Zelená sklizeň je přísná, aby zanechala jen minimum hroznů. Postřik je aplikován pozdě a redukován na minimum, aby se na hroznech zachovaly veškeré přírodní sedimenty. Pouze síra a měď posilují keře. Pro práce je využíváno jen to nejzákladnější, kolový traktor a pneumatický postřikovač. Výnosnost až 32 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Pozdní ruční sklizeň do malých bedýnek a selekce hroznů. Tradiční vinifikace, odtřapinování pouze 50 % hroznů, fermentace v dubových sudech 4-6 týdnů při 25-30 °C, 2x denně míchání kvasu, zrání 18-24 měsíců na barriques a dubových sudech o objemu 4000 l před lahvováním bez filtrace, následně dalších 6-24 měsíců před uvolněním do prodeje.
Senzorické vlastnosti
Sytě rubínová barva. Ve vůni lze nalézt tóny lanýžů, moruší, černého rybízu, kůže a koření. Chuť je více rozvinutá, čistá, plná až opulentní, komplexní, minerální a strukturovaná, s krásnou svěží persistencí a pevnými bohatými taniny.
Snoubení s pokrmy
Charakterní víno, vhodné k uzeninám a výrazným sýrům, skvěle doprovodí grilovaná a pečená masa, zvěřinu, pečenou husu, zaječí stehno po korsicku.
Teplota podávání
15-18 °C, doporučuje se otevření láhve 2 hodiny předem, případně dekantace.
Potenciál archivace
Harmonie víno dosáhne po 8 letech, může ale zrát 15 let a více.

VŠE O VÍNĚ

ročník 2015 DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES BANDOL ROUGE LES HAUTS DE LAFRAN
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, Veyrollské jižní svahy; jílovo-vápencové půdy s Marna Bleu, s výhledem na moře.
Stáří vinic
90 let
Zemědělství
Organické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, bez chemikálií, hnojení půdy vždy po dvou letech. Zelená sklizeň je přísná, aby zanechala jen minimum hroznů. Postřik je aplikován pozdě a redukován na minimum, aby se na hroznech zachovaly veškeré přírodní sedimenty. Pouze síra a měď posilují keře. Pro práce je využíváno jen to nejzákladnější, kolový traktor a pneumatický postřikovač. Výnosnost až 32 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Pozdní ruční sklizeň do malých bedýnek a selekce hroznů. Tradiční vinifikace, odtřapinování pouze 50 % hroznů, fermentace v dubových sudech 4-6 týdnů při 25-30 °C, 2x denně míchání kvasu, zrání 18-24 měsíců na barriques a dubových sudech o objemu 4000 l před lahvováním bez filtrace, následně dalších 6-24 měsíců před uvolněním do prodeje.
Senzorické vlastnosti
Sytě rubínová barva. Ve vůni lze nalézt tóny lanýžů, moruší, černého rybízu, kůže a koření. Chuť je více rozvinutá, čistá, plná až opulentní, komplexní, minerální a strukturovaná, s krásnou svěží persistencí a pevnými bohatými taniny.
Snoubení s pokrmy
Charakterní víno, vhodné k uzeninám a výrazným sýrům, skvěle doprovodí grilovaná a pečená masa, zvěřinu, pečenou husu, zaječí stehno po korsicku.
Teplota podávání
15-18 °C, doporučuje se otevření láhve 2 hodiny předem, případně dekantace.
Potenciál archivace
Harmonie víno dosáhne po 8 letech, může ale zrát 15 let a více.

VŠE O VÍNĚ

Podívejte se na naše předchozí události

Červnové tipy vineval: Bandol blanc
V březnu jsem představil tipy na bandolská červená, teď přicházejí na řadu bílá. Proč? Protože jsou skvělá a zaslouží si, aby se o nich vědělo. A vůbec to není proto, že v už tak malém Bandolu jsou bílé odrůdy vysázeny jen z 5 %. Porovnejte tři různé styly vín od tří různých vinařství primárně z odrůd Clairette, s podílem Ugni blanc, Rolle, Marsanne či Bourboulenc.
Vážení milovníci vína a gastronomie, zavzpomínejte na další exkluzivní večeři s vinaři, konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili gurmánský zážitek s názvem  VEČEŘE S VINAŘI · V ZÁTIŠÍ. Při této příležitosti se Vám naskytla možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Igora Chramece ve spolupráci s Rameshem Mamgainem, specialistou na indický fine-dining.
Vraťte se s námi k uplynulé události a zavzpomínejte nad WinePrague 2022 v podání Bandol.cz
Chcete vidět jak probíhají akce Bandol? Prohlédněte si video z akce, která se konala 9. dubna s názvem CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ. ✨ Při této příležitosti měli hosté jedinečnou možnost ochutnat prvotřídní menu šéfkuchaře Pavla Sapíka, doprovázené dokonalými víny z CHÂTEAU VANNIÈRES. Pojdťe si s námi zavzpomínat na tento unikátní večer.
Poslední akce za měsíc únor s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE DE TERREBRUNE, proběhla 27. února v prostorách Korunního Vinografu. Pro hosty byla připravena selekce francouzských vín Domaine de Terrebrune, kterou osobně představil vinař a majitel této domény, pan Jean d`Artuys. Prohlédněte si krátké video z této události a zavzpomínejte s námi na tento unikátní zážitek.

Prohlédněte si, jak probíhala akce 26. února s názvem DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT, pod záštitou Bandol.cz. Hosté při této události měli možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Jana Kaplana, doprovázené dokonalými víny z francouzského vinařství Domaine de Terrebrune, společně s vinařem domény panem Jean d`Artuysem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Další akce s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES, pod záštitou Bandol.cz, proběhla na svatého Valentýna, dne 14. 2. 2022 v prostorách pražského Vinografu Korunní. Účastníci měli jedinečnou možnost ochutnat dokonalá francouzská vína z oblasti Bandol od vinařství Domaine Lafran-Veyrolles, společně s vinařem domény panem Jean-Marie Castellem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Dne 13. 2. 2022 proběhla další akce pod hlavičkou Bandol.cz, která se konala v prostorách pražské restaurace La Finestra. Hosté měli při této příležitosti možnost ochutnat jedinečná vína z francouzského vinařství Domaine Lafran-Veyrolles. K těmto vínům bylo speciálně navrženo menu od šéfkuchaře Patrika Fréhara. Zavzpomínejte s námi na tento jedinečný večer krátkým videem.

Březnové tipy Vineval: Bandol rouge Březnové tipy Petra Lipového směřují k malé, ale významné oblasti Provensálska, Bandolu. Víno tu pěstovali už v době, kdy Bordeaux byla ještě bažina. Parádní vína primárně z odrůdy Mourvédre oslňují i dnes. Vynikající kvalita a v porovnání s již zmíněným Bordeaux nebo Burgundskem super poměr zábavy a ceny. Ochutnejte tři odlišné styly červeného Bandolu od top vinařů.

Dne 16.1.2022 probíhala pod hlavičkou Bandol.cz historicky první unikátní akce, kde účastníci měli možnost ochutnat skvělé francouzské víno z oblasti Bandol vinařství Château Vannières. Akce proběhla v pražské restauraci POT-AU-FEU. Připomeňte si tento jedinečný zážitek krátkým videem a několika fotografiemi v naší galerii.