17. 1. 2022 od 14:30 do 16:30
termín 17. 1. 2022 od 14:30 do 16:30
místo konání VINOGRAF KORUNNÍ, Praha 2, Korunní 21
místo konání VINOGRAF KORUNNÍ, Praha 2, Korunní 21
vinařství CHÂTEAU VANNIÈRES
vinař ERIC a CHARLES-ERIC BOISSEAUX
Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!
Château Vannières
Duchem rodiny Boisseaux je předávání znalostí o tom, jak dělat víno („savoir-faire“) a jak žít („savoir-vivre“) z jedné generace na další.
Díky dědictví svých burgundských předků se Eric Boisseaux zamiloval do vinařského řemesla. Vedle svého francouzského ducha dnes předává svému synovi, Charlesi-Ericovi, také tajemství Château Vannières.
Díky dědictví svých burgundských předků se Eric Boisseaux zamiloval do vinařského řemesla. Vedle svého francouzského ducha dnes předává svému synovi, Charlesi-Ericovi, také tajemství Château Vannières.
Na této akci budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování, Cinsault a Grenache přímé lisování, Mourvèdre krvácením (saignée), vše probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin. Následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Zářivá, lehká lososová barva. Víno oplývající exotickou a minerální vůní s tóny pomerančové kůry a angeliky. V chuti zpočátku výrazná ovocnost, která ustupuje tónům grilovaných mandlí a koření. Dochuť je harmonická, slaná a minerální.
Snoubení s pokrmy
Skvěle doprovodí grilovanou rybu stejně jako typická provensálská jídla, jako např. bouillabaisse, anchoïade, ratatouille nebo plněnou zeleninu.
Teplota podávání
9–12 °C, nepodchlazovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i mnohem déle, růžové víno s velkým potenciálem!
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 95 %, Bourboulenc 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C, aby se zabránilo extrakci barvy. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně. Víno zrálo 6 měsíců v barikových sudech.
Senzorické vlastnosti
Čisté tělo je průzračné a brilantní. V komplexní vůni se kombinují aromata citrusových plodů, hrušek a bílých květů. Chuť je elegantní, ovocná, svěží a strukturovaná, s dobře zaintegrovaným sudem a slaně minerálním závěrem.
Snoubení s pokrmy
Ideální pro párování s mořskými plody nebo s rybami na grilu, s drůbeží, ale i jemnou úpravou červeného masa.
Teplota podávání
9–12 °C, otevřít předem, nebo i dekantovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i déle, bílý Bandol ve stylu velkých burgundských vín!
ročník 2019 CHÂTEAU VANNIÈRES HÉRITAGE ROUGE
Odrůdové složení
Grenache 50 %, Mourvèdre 50 %
Terroir
La Cadière d’Azur, IGP Mont Caume, Var, 801 m/m; vápenec, schist, žula, fylády, pískovec, marl a lužní písek.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 45-50 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování, macerace slupek během fermentace za účelem uvolnění barviva a taninů do moštu. Následně víno leželo 6 měsíců ve starých dubových sudech.
Senzorické vlastnosti
Víno má rubínový šat, aroma tmavého a červeného ovoce, koření a bylin, v chuti je harmonické, poddajné, s dobře zakomponovanými taniny.
Snoubení s pokrmy
Vhodné k uzeninám, sýrům, tapenádám a rillettes. Skvěle doprovodí pokrmy na bázi masa a zeleniny, s jemnými omáčkami.
Teplota podávání
16–18 °C, lépe otevřít láhev předem
Potenciál archivace
2–8 let
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES CÔTES DE PROVENCE ROSÉ
Odrůdové složení
Cinsault 50 %, Grenache 30 %, Mourvèdre 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, AOP Côtes de Provence; vápenitý, křemičitý.
Stáří vinic
10–50 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 45-50 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin.
Senzorické vlastnosti
Víno jasné barvy a intenzivní ovocné vůně s květinovými podtóny. V chuti plné a velmi svěží.
Snoubení s pokrmy
Bude se skvěle doplňovat se středomořskými rybami, asijskými pokrmy nebo s bílým masem.
Teplota podávání
9–12 °C
Potenciál archivace
1–5 let
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování, Cinsault a Grenache přímé lisování, Mourvèdre krvácením (saignée), vše probíhá při 8 °C. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně v nerezových tancích při nízké teplotě, macerace slupek trvá 24 hodin. Následné zrání 6 měsíců před lahvováním.
Senzorické vlastnosti
Zářivá, lehká lososová barva. Víno oplývající exotickou a minerální vůní s tóny pomerančové kůry a angeliky. V chuti zpočátku výrazná ovocnost, která ustupuje tónům grilovaných mandlí a koření. Dochuť je harmonická, slaná a minerální.
Snoubení s pokrmy
Skvěle doprovodí grilovanou rybu stejně jako typická provensálská jídla, jako např. bouillabaisse, anchoïade, ratatouille nebo plněnou zeleninu.
Teplota podávání
9–12 °C, nepodchlazovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i mnohem déle, růžové víno s velkým potenciálem!
ročník 2020 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 95 %, Bourboulenc 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
20–60 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci, po ní následuje ruční třídění. Odstopkování a jemné lisování probíhá při 8 °C, aby se zabránilo extrakci barvy. Volně tekoucí a lisované šťávy se poté vinifikují společně. Víno zrálo 6 měsíců v barikových sudech.
Senzorické vlastnosti
Čisté tělo je průzračné a brilantní. V komplexní vůni se kombinují aromata citrusových plodů, hrušek a bílých květů. Chuť je elegantní, ovocná, svěží a strukturovaná, s dobře zaintegrovaným sudem a slaně minerálním závěrem.
Snoubení s pokrmy
Ideální pro párování s mořskými plody nebo s rybami na grilu, s drůbeží, ale i jemnou úpravou červeného masa.
Teplota podávání
9–12 °C, otevřít předem, nebo i dekantovat
Potenciál archivace
1–5 let, ale i déle, bílý Bandol ve stylu velkých burgundských vín!
ročník 2019 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!
ročník 2015 CHÂTEAU VANNIÈRES BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Grenache 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, masiv Sainte-Baume; jílovo-vápenitý.
Stáří vinic
30–65 let
Zemědělství
Ekologické. Réva je obdělávána co nejpřirozeněji bez použití chemikálií či syntetických produktů. Čistá půda umožňuje získání hroznů, které mají opravdovou chuť. Výnosnost 32-38 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň do malých bedýnek zabraňuje oxidaci. Následuje dlouhá vinifikace 30–35 dnů s každodenním ponořováním matolinového klobouku (metoda zvaná pigéage, která vínu dodává strukturu a možnost dlouhého zrání) za účelem uvolnění barviva a taninů ze slupek. Víno zrálo ve francouzských barikových sudech po dobu 22 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Víno s hlubokou granátovou barvou, u starších ročníků nabírá mírně cihlový odstín. Ve vůni nalezneme tmavé ovoce, cassis a borůvky, které jsou doplňovány tóny pepře, provensálských bylin a koření. Chuť vína je bohatá, strukturovaná, persistentní a minerální. Starší ročníky jsou navíc obohaceny o delikátní sekundární a terciální vjemy, včetně podhoubí, kůže a tabáku. Nikdy nepostrádají eleganci!
Snoubení s pokrmy
Tento červený Bandol se bude perfektně hodit k jehněčímu na česneku, ke kachně na olivách, pečenému králíkovi s tymiánem, pečené křepelce či k hříbkům na pánvi. Starší ročníky obzvláště potěší ve spojení se zvěřinou.
Teplota podávání
16–18 °C, mladší ročníky dekantujte, starší otevřete min. 2 hodiny předem
Potenciál archivace
4–40 let, vin de longue garde!