Archiv akcí, Zážitková gastronomie

DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT

Záznam z akce

Akce DOMAINE DE TERREBRUNE – CODA RESTAURANT proběhla dne 26. 2. 2022.

Všem účastníkům děkujeme a těšíme se na příští setkání.

Vážení milovníci vína a gastronomie,
přijměte prosím naše pozvání na další exkluzivní večeři s vinařem,
konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili
gurmánský zážitek s názvem DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT.

Při této příležitosti se Vám naskytne možnost vychutnat si prvotřídní
menu šéfkuchaře Jana Kaplana, doprovázené dokonalými víny
z DOMAINE DE TERREBRUNE.
Jedinečná příležitost se setkat s majitelem a vinařem společnosti Domain de Terrebrune Jeanem d`Artuysem, který Vás akcí provede společně se sommlierem společnosti Bandol.cz Otakarem Žoudlíkem.

termín  26. 2. 2022 od 18:00
místo konání  Praha 1, Tržiště 368/9 Coda Restaurant
vstupenka obsahuje
Degustační menu s víny, 10% slevu na objednávku našich vín v místě konání akce a voucher v hodnotě 500 Kč, který využijete na našich stránkách

čestní hosté 
Ondřej Jelínek, generální ředitel LANDMARK HOLDING a majitel Bandol.cz

Michal Šetka, šéfredaktor časopisu Wine and Degustation

Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!

Domaine de Terrebrune

Terrebrune je ve více ohledech nejvzdálenější doménou v apelaci Bandol
Toto certifikované vinařství ekologického zemědělství se nachází ve městě Ollioules v podhůří vápencového masivu Gros Cerveau. Jeho vinice se rozkládají na terasách až k hranicím údolí, které se otevírá do moře.

více o Domaine de Terrebrune

Na tomto večeru budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 DOMAINE DE TERREBRUNE BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
Ollioules, úpatí masivu Le Gros Cerveau; směs hlíny a jílu s vápencem a minerálními solemi.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění. Kontrolovaný výnos 35 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň a přísná selekce nejlepších hroznů. Díky vyváženosti mezi silným teplem a příznivými dešti dosáhly hrozny ideální zralosti bez příliš velkého stresu. Jílovo-vápencový terroir triasu, unikátní a jedinečný, poskytuje vínu mineralitu, svěžest a potenciál zrání, stejně jako červenému, se kterým rosé sdílí odrůdy hroznů.
Senzorické vlastnosti
Barva je mladá s jiskrou, s tzv. starorůžovými odlesky. Za dominantním růžovým grapefruitem a citrusovou kůrou jsou ve vůni znát jemné tóny růžového okvětí, mučenky a malinového bonbónu. Jeho bohatá kořenitost je v ústech krásně zakomponována do bohaté exotické ovocnosti s dlouhou a perzistentní slanou dochutí.
Snoubení s pokrmy
Potěší jako aperitiv s uzeninami (např. rustikální terina s okurkami), ale i v kombinaci se všemi typy kuchyní: provensálskou, exotickou, skvěle doprovodí ryby a mořské plody i maso na barbecue.
Teplota podávání
10-12 °C
Potenciál archivace
Pijte mladé, ale i po 15 letech a více, jde o skutečné růžové vin de garde.

VŠE O VÍNĚ

ročník 2020 DOMAINE DE TERREBRUNE BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 50 %, Ugni Blanc 20 %, Bourboulenc 20 %, Rolle 5 %, Marsanne 5 %
Terroir
Ollioules, úpatí masivu Le Gros Cerveau; směs hlíny a jílu s vápencem a minerálními solemi.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění. Průměrný výnos 35 až 40 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň a třídění hroznů. Díky vyváženosti mezi silným teplem a příznivými dešti dosáhly hrozny ideální zralosti bez příliš velkého stresu. Jílovo-vápencový terroir triasu a severní expozice dodávají vínu pevnost a svěžest.
Senzorické vlastnosti
Barva je mladá, jiskrná, se zlatavými odlesky. Svěží aroma přináší tóny hrušek, ananasové slupky, bílé broskve a liči. Chuť je vyrovnaná, krásně zakulacená a mírně opulentní, jemná kořenitost je zabalená do ovocných tónů se slaně minerálním dozvukem, což předpovídá velký potenciál pro zrání.
Snoubení s pokrmy
Příjemné jako aperitiv i jako doprovod mořské kuchyně, ale dá se kombinovat též například s bílým masem, kozím sýrem a ovocnými dezerty.
Teplota podávání
10-12 °C
Potenciál archivace
Užijete si jej mladé, ale bude se pozitivně vyvíjet i 10-15 let.
ročník 2018 DOMAINE DE TERREBRUNE BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 85 %, Grenache 10 %, Cinsault 5 %
Terroir
Ollioules, úpatí masivu Le Gros Cerveau; směs hlíny a jílu s vápencem a minerálními solemi.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění. Kontrolovaný výnos 32 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň a přísná selekce nejlepších hroznů. Tento obzvláště mírný ročník vytvořil optimální podmínky pro odhalení veškeré energie a obrovského potenciálu jedinečné a unikátní vápencové půdy v Terrebrune. Díky příkladné práci ve vinici a přísné ruční selekci hroznů vyjadřuje veškerou bohatost a komplexitu Mourvèdre, této královské odrůdy Bandolu. Dal vzniknout přístupnému a rafinovanému vínu, které převzalo veškerou sílu svého terroir a které si můžeme užít nyní i během následujících let. Zrání probíhá ve velkých dubových sudech typu foudre (25–60 hl) po dobu 18 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Barva vína je temně rudá, sytá, s jiskrou. Vůně je expresivní, bohatá na tóny koření a tmavého ovoce. V chuti je víno plné, ovocné, bez přílišné opulentnosti, s příjemně pevnými taniny, delikátní kořenitostí a dlouhou dochutí. Zráním získává na eleganci a celkové harmonii.
Snoubení s pokrmy
Jde nenásilným způsobem ke všem kuchyním, ať už k dobrému masu, grilovaným rybám s bylinkami nebo pikantní kuchyni.
Teplota podávání
16-18 °C
Potenciál archivace
Velký, více než 30 let. Jako mladé se doporučuje jeho přelití do karafy.

VŠE O VÍNĚ

Jan Kaplan

Honza sbíral zkušenosti v zahraničí, především ve Velké Británii, kde mimo jiné působil v restauraci Gordona Ramsayho v hotelu The Connaught pod vedením šéfkuchařky Angely Hartnett. V neposlední řadě také 3 roky v restauraci Harvey Nichols v Londýně. Právě toto působiště mu bylo největší inspirací a to díky šéfkuchaři Jonasi Karlssonovi.

celá biografie

Šéfkuchař Jan Kaplan pro tuto příležitost vytvořil speciálně připravené menu

amuse bouche 
studený předkrm  Uzený punkevní pstruh s kedlubnou a červeným pomerančem (3, 4, 7)
teplý předkrm  Grilovaná chobotnice s černými olivami a topinamburovým krémem (1, 3, 7, 14)
hlavní chod  Hřbet z jelena s celerovým pyré v kouři, bruselskou kapustou a omáčkou z jalovce (9, 12)
sýrová variace  Mini koláč s cibulí a Blaťáckým zlatem (1, 3, 7)
dezert  Káva s domácími pralinkami (1, 3, 7)

Otakar

Provede Vás

Celou touto akcí Vás provede hlavní someliér naší společnosti pan Otakar Žoudlík