Archiv akcí, Zážitková gastronomie

DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT

26. 2. 2022 od 18:00
Vážení milovníci vína a gastronomie,
přijměte prosím naše pozvání na další exkluzivní večeři s vinařem,
konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili
gurmánský zážitek s názvem DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT.

Při této příležitosti se Vám naskytne možnost vychutnat si prvotřídní
menu šéfkuchaře Jana Kaplana, doprovázené dokonalými víny
z DOMAINE DE TERREBRUNE.
Jedinečná příležitost se setkat s majitelem a vinařem společnosti Domain de Terrebrune Jeanem d`Artuysem, který Vás akcí provede společně se sommlierem společnosti Bandol.cz Otakarem Žoudlíkem.

termín  26. 2. 2022 od 18:00
místo konání  Praha 1, Tržiště 368/9 Coda Restaurant
vstupenka obsahuje
Degustační menu s víny, 10% slevu na objednávku našich vín v místě konání akce a voucher v hodnotě 500 Kč, který využijete na našich stránkách

čestní hosté 
Ondřej Jelínek, generální ředitel LANDMARK HOLDING a majitel Bandol.cz

Michal Šetka, šéfredaktor časopisu Wine and Degustation

Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!

Domaine de Terrebrune

Terrebrune je ve více ohledech nejvzdálenější doménou v apelaci Bandol
Toto certifikované vinařství ekologického zemědělství se nachází ve městě Ollioules v podhůří vápencového masivu Gros Cerveau. Jeho vinice se rozkládají na terasách až k hranicím údolí, které se otevírá do moře.

více o Domaine de Terrebrune

Na tomto večeru budete degustovat speciálně vybraná vína
ročník 2020 DOMAINE DE TERREBRUNE BANDOL ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Grenache 20 %, Cinsault 20 %
Terroir
Ollioules, úpatí masivu Le Gros Cerveau; směs hlíny a jílu s vápencem a minerálními solemi.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění. Kontrolovaný výnos 35 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň a přísná selekce nejlepších hroznů. Díky vyváženosti mezi silným teplem a příznivými dešti dosáhly hrozny ideální zralosti bez příliš velkého stresu. Jílovo-vápencový terroir triasu, unikátní a jedinečný, poskytuje vínu mineralitu, svěžest a potenciál zrání, stejně jako červenému, se kterým rosé sdílí odrůdy hroznů.
Senzorické vlastnosti
Barva je mladá s jiskrou, s tzv. starorůžovými odlesky. Za dominantním růžovým grapefruitem a citrusovou kůrou jsou ve vůni znát jemné tóny růžového okvětí, mučenky a malinového bonbónu. Jeho bohatá kořenitost je v ústech krásně zakomponována do bohaté exotické ovocnosti s dlouhou a perzistentní slanou dochutí.
Snoubení s pokrmy
Potěší jako aperitiv s uzeninami (např. rustikální terina s okurkami), ale i v kombinaci se všemi typy kuchyní: provensálskou, exotickou, skvěle doprovodí ryby a mořské plody i maso na barbecue.
Teplota podávání
10-12 °C
Potenciál archivace
Pijte mladé, ale i po 15 letech a více, jde o skutečné růžové vin de garde.

VŠE O VÍNĚ

ročník 2020 DOMAINE DE TERREBRUNE BANDOL BLANC
Odrůdové složení
Clairette 50 %, Ugni Blanc 20 %, Bourboulenc 20 %, Rolle 5 %, Marsanne 5 %
Terroir
Ollioules, úpatí masivu Le Gros Cerveau; směs hlíny a jílu s vápencem a minerálními solemi.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění. Průměrný výnos 35 až 40 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň a třídění hroznů. Díky vyváženosti mezi silným teplem a příznivými dešti dosáhly hrozny ideální zralosti bez příliš velkého stresu. Jílovo-vápencový terroir triasu a severní expozice dodávají vínu pevnost a svěžest.
Senzorické vlastnosti
Barva je mladá, jiskrná, se zlatavými odlesky. Svěží aroma přináší tóny hrušek, ananasové slupky, bílé broskve a liči. Chuť je vyrovnaná, krásně zakulacená a mírně opulentní, jemná kořenitost je zabalená do ovocných tónů se slaně minerálním dozvukem, což předpovídá velký potenciál pro zrání.
Snoubení s pokrmy
Příjemné jako aperitiv i jako doprovod mořské kuchyně, ale dá se kombinovat též například s bílým masem, kozím sýrem a ovocnými dezerty.
Teplota podávání
10-12 °C
Potenciál archivace
Užijete si jej mladé, ale bude se pozitivně vyvíjet i 10-15 let.
ročník 2018 DOMAINE DE TERREBRUNE BANDOL ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 85 %, Grenache 10 %, Cinsault 5 %
Terroir
Ollioules, úpatí masivu Le Gros Cerveau; směs hlíny a jílu s vápencem a minerálními solemi.
Stáří vinic
30–50 let
Zemědělství
Ekologické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění. Kontrolovaný výnos 32 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň a přísná selekce nejlepších hroznů. Tento obzvláště mírný ročník vytvořil optimální podmínky pro odhalení veškeré energie a obrovského potenciálu jedinečné a unikátní vápencové půdy v Terrebrune. Díky příkladné práci ve vinici a přísné ruční selekci hroznů vyjadřuje veškerou bohatost a komplexitu Mourvèdre, této královské odrůdy Bandolu. Dal vzniknout přístupnému a rafinovanému vínu, které převzalo veškerou sílu svého terroir a které si můžeme užít nyní i během následujících let. Zrání probíhá ve velkých dubových sudech typu foudre (25–60 hl) po dobu 18 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Barva vína je temně rudá, sytá, s jiskrou. Vůně je expresivní, bohatá na tóny koření a tmavého ovoce. V chuti je víno plné, ovocné, bez přílišné opulentnosti, s příjemně pevnými taniny, delikátní kořenitostí a dlouhou dochutí. Zráním získává na eleganci a celkové harmonii.
Snoubení s pokrmy
Jde nenásilným způsobem ke všem kuchyním, ať už k dobrému masu, grilovaným rybám s bylinkami nebo pikantní kuchyni.
Teplota podávání
16-18 °C
Potenciál archivace
Velký, více než 30 let. Jako mladé se doporučuje jeho přelití do karafy.

VŠE O VÍNĚ

Jan Kaplan

Honza sbíral zkušenosti v zahraničí, především ve Velké Británii, kde mimo jiné působil v restauraci Gordona Ramsayho v hotelu The Connaught pod vedením šéfkuchařky Angely Hartnett. V neposlední řadě také 3 roky v restauraci Harvey Nichols v Londýně. Právě toto působiště mu bylo největší inspirací a to díky šéfkuchaři Jonasi Karlssonovi.

celá biografie

Šéfkuchař Jan Kaplan pro tuto příležitost vytvořil speciálně připravené menu

amuse bouche 
studený předkrm  Uzený punkevní pstruh s kedlubnou a červeným pomerančem (3, 4, 7)
teplý předkrm  Grilovaná chobotnice s černými olivami a topinamburovým krémem (1, 3, 7, 14)
hlavní chod  Hřbet z jelena s celerovým pyré v kouři, bruselskou kapustou a omáčkou z jalovce (9, 12)
sýrová variace  Mini koláč s cibulí a Blaťáckým zlatem (1, 3, 7)
dezert  Káva s domácími pralinkami (1, 3, 7)

Otakar

Provede Vás

Celou touto akcí Vás provede hlavní someliér naší společnosti pan Otakar Žoudlík

Podívejte se na naše předchozí události

Červnové tipy vineval: Bandol blanc
V březnu jsem představil tipy na bandolská červená, teď přicházejí na řadu bílá. Proč? Protože jsou skvělá a zaslouží si, aby se o nich vědělo. A vůbec to není proto, že v už tak malém Bandolu jsou bílé odrůdy vysázeny jen z 5 %. Porovnejte tři různé styly vín od tří různých vinařství primárně z odrůd Clairette, s podílem Ugni blanc, Rolle, Marsanne či Bourboulenc.
Vážení milovníci vína a gastronomie, zavzpomínejte na další exkluzivní večeři s vinaři, konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili gurmánský zážitek s názvem  VEČEŘE S VINAŘI · V ZÁTIŠÍ. Při této příležitosti se Vám naskytla možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Igora Chramece ve spolupráci s Rameshem Mamgainem, specialistou na indický fine-dining.
Vraťte se s námi k uplynulé události a zavzpomínejte nad WinePrague 2022 v podání Bandol.cz
Chcete vidět jak probíhají akce Bandol? Prohlédněte si video z akce, která se konala 9. dubna s názvem CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ. ✨ Při této příležitosti měli hosté jedinečnou možnost ochutnat prvotřídní menu šéfkuchaře Pavla Sapíka, doprovázené dokonalými víny z CHÂTEAU VANNIÈRES. Pojdťe si s námi zavzpomínat na tento unikátní večer.
Poslední akce za měsíc únor s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE DE TERREBRUNE, proběhla 27. února v prostorách Korunního Vinografu. Pro hosty byla připravena selekce francouzských vín Domaine de Terrebrune, kterou osobně představil vinař a majitel této domény, pan Jean d`Artuys. Prohlédněte si krátké video z této události a zavzpomínejte s námi na tento unikátní zážitek.

Prohlédněte si, jak probíhala akce 26. února s názvem DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT, pod záštitou Bandol.cz. Hosté při této události měli možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Jana Kaplana, doprovázené dokonalými víny z francouzského vinařství Domaine de Terrebrune, společně s vinařem domény panem Jean d`Artuysem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Další akce s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES, pod záštitou Bandol.cz, proběhla na svatého Valentýna, dne 14. 2. 2022 v prostorách pražského Vinografu Korunní. Účastníci měli jedinečnou možnost ochutnat dokonalá francouzská vína z oblasti Bandol od vinařství Domaine Lafran-Veyrolles, společně s vinařem domény panem Jean-Marie Castellem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Dne 13. 2. 2022 proběhla další akce pod hlavičkou Bandol.cz, která se konala v prostorách pražské restaurace La Finestra. Hosté měli při této příležitosti možnost ochutnat jedinečná vína z francouzského vinařství Domaine Lafran-Veyrolles. K těmto vínům bylo speciálně navrženo menu od šéfkuchaře Patrika Fréhara. Zavzpomínejte s námi na tento jedinečný večer krátkým videem.

Březnové tipy Vineval: Bandol rouge Březnové tipy Petra Lipového směřují k malé, ale významné oblasti Provensálska, Bandolu. Víno tu pěstovali už v době, kdy Bordeaux byla ještě bažina. Parádní vína primárně z odrůdy Mourvédre oslňují i dnes. Vynikající kvalita a v porovnání s již zmíněným Bordeaux nebo Burgundskem super poměr zábavy a ceny. Ochutnejte tři odlišné styly červeného Bandolu od top vinařů.

Dne 16.1.2022 probíhala pod hlavičkou Bandol.cz historicky první unikátní akce, kde účastníci měli možnost ochutnat skvělé francouzské víno z oblasti Bandol vinařství Château Vannières. Akce proběhla v pražské restauraci POT-AU-FEU. Připomeňte si tento jedinečný zážitek krátkým videem a několika fotografiemi v naší galerii.