Terrebrune je ve více ohledech nejvzdálenější doménou v apelaci Bandol

Toto certifikované vinařství ekologického zemědělství se nachází ve městě Ollioules v podhůří vápencového masivu Gros Cerveau. Jeho vinice se rozkládají na terasách až k hranicím údolí, které se otevírá do moře. Domaine de Terrebrune je zasazeno do starověké geologické oblasti triasu, která je pro tuto apelaci jedinečná. Vyznačuje se přítomností vápence v hnědé jílovité půdě, jak také napovídá název vinařství. Minerální obsah půdy dává vínům jejich páteř, velký potenciál chuti i zrání. Krédem vinařství je respekt k přírodě a tradicím.

Terrebrune je ve více ohledech nejvzdálenější doménou v apelaci Bandol. Je to osamělé panství v Ollioules, zatímco většina jeho kolegů z bandolské produkce se nachází v okolí La Cadière d’Azur nebo Le Castellet. Navíc, vína z této domény se od ostatních též velmi odlišují svým zaměřením na eleganci, svěžest a rafinovanost, tedy dojmy, které nejsou vždy s Bandolem spojovány.

Vinice Terrebrune jsou jediné v Bandolu, které vám doslova nabízejí okno na Středozemní moře a tvoří tak jedno z nejidyličtějších míst apelace.

I když jsou vinice ve zhruba stejné nadmořské výšce jako ty, které se nacházejí v srdci apelace, hrozny zde dozrávají pomaleji. Při pohledu na jih je blízkost moře zdrojem chladného vánku, který tlumí žhavé podmínky uprostřed léta. Pohoří Le Gros Cerveau stoupající za přístřeškem panství mají na zdejší vinice podobný vliv.

Briceportolano_Terrebrune_102
Briceportolano_Terrebrune_51
Panství bylo původně zakoupeno Georgesem Delillem na počátku šedesátých let jednoduše proto, že se zamiloval do krásné provensálské usedlosti, která byla náhodou obklopena květinami, olivovníky a několika opuštěnými vinicemi. Teprve po setkání s Lucienem Peyraudem (Domaine Tempier) se rozhodl věnovat svůj čas obnově vinic. Trvalo více než deset let, než se opravily terasy, připravila půda, nově osázely vinice a ozdravily původní vinné keře. První ročník byl nalahvován v roce 1980, právě když jeho syn Reynald Delille vstoupil do panství.

Panství se v posledních dnech rozrostlo na 30 hektarů a všechny vinice jsou obhospodařovávány organicky, vyhýbají se herbicidům a minimalizují používání siřičitanů a mědi. Výnosy jsou omezeny na 38 hl / ha a sklizeň hroznů se provádí zcela ručně do malých beden, aby se zajistilo, že dorazí nepoškozené do sklepa.

Po Tempierově příkladu jsou hrozny zcela odstopkovány a různé odrůdy procházejí fermentací společně. Aby byla zajištěna dobrá kontrola konečné přítomnosti taninů ve víně, Reynald preferuje během fermentace remontáž (remuage – skrápění klobouku vínem) před pižáží (pigeage – rozbíjení a ponořování klobouku tyčí), protože věří, že to umožňuje jemnější extrakci chuti. Zrání probíhá ve velkých starých sudech typu foudre (2 500 – 6 000 l) po dobu 18 měsíců, přesně jak vyžadují apelační podmínky. Před samotným prodejem odpočívají láhve vína ještě další rok ve sklepě.

TRADICE TRVAJÍCÍ VÍCE NEŽ 500 LET

VINAŘSTVÍ S HISTORIÍ A PŘÍBĚHEM