BANDOL -
MEZI PEVNINOU A MOŘEM
Historie vinařské oblasti Provence v jihovýchodní Francii se píše
již od 6. století před n. l.. Označení Bandol AOC získala klíčová apelace
této oblasti roku 1941 a stala se synonymem pro odrůdu Mourvèdre,
která je hlavní a stěžejní složkou (min. 50 %) místních červených vín. Takových, která by bylo těžké vytvořit v jakékoli jiné oblasti Francie. Mourvèdre dozraje spolehlivě pouze v tak slunečném a horkém podnebí,
jaké panuje podél pobřeží Středozemního moře. Kromě červeného
se ale Bandol může pyšnit též skvělými růžovými i bílými víny.
již od 6. století před n. l.. Označení Bandol AOC získala klíčová apelace
této oblasti roku 1941 a stala se synonymem pro odrůdu Mourvèdre,
která je hlavní a stěžejní složkou (min. 50 %) místních červených vín. Takových, která by bylo těžké vytvořit v jakékoli jiné oblasti Francie. Mourvèdre dozraje spolehlivě pouze v tak slunečném a horkém podnebí,
jaké panuje podél pobřeží Středozemního moře. Kromě červeného
se ale Bandol může pyšnit též skvělými růžovými i bílými víny.
Bandolské vinice se nacházejí v přírodním amfiteátru, na terasách
o celkové rozloze okolo 1600 hektarů. Místní vína, zrozená z vášně
a úcty k apelaci a terroiru daného místa, tvořeného chudými
a vyprahlými půdami z vápence a marny (pevná směs jílu a vápence),
v sobě skrývají charakter každého jednotlivého vinaře.
o celkové rozloze okolo 1600 hektarů. Místní vína, zrozená z vášně
a úcty k apelaci a terroiru daného místa, tvořeného chudými
a vyprahlými půdami z vápence a marny (pevná směs jílu a vápence),
v sobě skrývají charakter každého jednotlivého vinaře.
Vinice s výhledem na jih na moře se těší ročnímu slunečnímu svitu téměř
3000 hodin. U nohou ji Středozemní moře chrání před teplotními rozdíly,
zatímco na výšinách kopce s borovými a dubovými lesy blokují chladný Mistral přicházející ze severu.
3000 hodin. U nohou ji Středozemní moře chrání před teplotními rozdíly,
zatímco na výšinách kopce s borovými a dubovými lesy blokují chladný Mistral přicházející ze severu.
Teprve po setkání se s těmi, kteří každý den vytvářejí toto bohatství, dokážete Bandol plně ocenit. Být Bandolem vyžaduje něco speciálního. Uběhlo mnoho let od zasazení vinné révy až po ochutnávku první láhve.
Již v červnu se provádí takzvaná zelená sklizeň (přebytečné trsy
jsou nemilosrdně odříznuty), aby mohly zůstat jen ty nejlepší hrozny,
které jsou po dozrání sbírány vždy pouze ručně, aby nedošlo k jejich poškození.
jsou nemilosrdně odříznuty), aby mohly zůstat jen ty nejlepší hrozny,
které jsou po dozrání sbírány vždy pouze ručně, aby nedošlo k jejich poškození.
Červené víno pak musí zrát minimálně 18 měsíců v sudech, aby mohlo
být schváleno jako Bandol AOC.
být schváleno jako Bandol AOC.
TRADICE TRVAJÍCÍ VÍCE NEŽ 2 600 LET
VINAŘSTVÍ S HISTORIÍ A PŘÍBĚHEM
12