Historie vinařské oblasti Provence v jihovýchodní Francii se píše již od 6. století před n.l. Označení Bandol AOC získala klíčová apelace této oblasti roku 1941 a stala se synonymem pro odrůdu Mourvèdre, která je hlavní a stěžejní složkou (min. 50%) místních červených vín. Takových, která by bylo těžké vytvořit v jakékoli jiné oblasti Francie. Mourvèdre dozraje spolehlivě pouze v tak slunečném a horkém podnebí, jaké panuje podél pobřeží Středozemního moře. Kromě červeného se ale Bandol může pyšnit též skvělými růžovými i bílými víny.
Bandolské vinice se nacházejí v přírodním amfiteátru, na terasách o celkové rozloze okolo 1600 hektarů. Místní vína, zrozená z vášně a úcty k apelaci a terroiru daného místa, tvořeného chudými a vyprahlými půdami z vápence a marny (pevná směs jílu a vápence), v sobě skrývají charakter každého jednotlivého vinaře.

 

Vinice s výhledem na jih na moře se těší ročnímu slunečnímu svitu téměř 3000 hodin. U nohou ji Středozemní moře chrání před teplotními rozdíly, zatímco na výšinách kopce s borovými a dubovými lesy blokují chladný Mistral přicházející ze severu.

Teprve po setkání se s těmi, kteří každý den vytvářejí toto bohatství, dokážete Bandol plně ocenit. Být Bandolem vyžaduje něco speciálního. Uběhlo mnoho let od zasazení vinné révy až po ochutnávku první láhve.

Již v červnu se provádí takzvaná zelená sklizeň (přebytečné trsy jsou nemilosrdně odříznuty), aby mohly zůstat jen ty nejlepší hrozny, které jsou po dozrání sbírány vždy pouze ručně, aby nedošlo k jejich poškození.

Červené víno pak musí zrát minimálně 18 měsíců v sudech, aby mohlo být schváleno jako Bandol AOC.

Pro pochopení, odkud Château Vannières vychází, je zásadní nejprve zmínit terroir Provence a Bandolu, pro které jsou typické jílovito-vápencové půdy, olivovníky, cypřiše, borovice, a také moře, obrovské a modré, které na pozadí vykusuje strmé bílé zátoky, a vítr, majestátní Mistral, který svou fascinující silou otřásá celým regionem.

Poté přichází na řadu znalosti vinaře, jímž jsem nyní já a můj syn Charles-Eric, který přizpůsobil techniky zděděné po našich burgundských předcích této o mnoho sušší a drsnější oblasti Bandolu.

A konečně jsme to my, rod Boisseaux, kteří nějakým nepřímým způsobem – tím jsem si jistý – přenášíme do našich vín vlastní vizi o světě, naši zvědavost po aktuálních trendech a nejmodernějších technologiích, naši touhu udržovat pozitivní napětí mezi tradicí a modernitou, naše potěšení smyslové, které se dotýká také gastronomie, náš určitý styl, umění žít, eleganci v přístupu a vzhledu, náš způsob požitkářského života, který ale zároveň naprosto respektuje naše profesionální povinnosti a spokojenost našich zákazníků.“