Archiv akcí, Zážitková gastronomie

VEČEŘE S VINAŘI · V ZÁTIŠÍ

12. 5. 2022 od 18:30
Vážení milovníci vína a gastronomie,
přijměte prosím naše pozvání na další exkluzivní večeři s vinaři,
konající se pod záštitou BANDOL.CZ. Tentokrát jsme pro Vás připravili
gurmánský zážitek s názvem  VEČEŘE S VINAŘI · V ZÁTIŠÍ.
Při této příležitosti se Vám naskytne možnost vychutnat si prvotřídní
menu šéfkuchaře Igora Chramece ve spolupráci s Rameshem Mamgainem, specialistou na indický fine-dining.

Událostí Vás budou provázet sommelier společnosti pan Otakar Žoudlík
a vinaři Laurent Bunan a Guilhem Tournier nám předvedou, jak se jejich skvělá vína dovedou sladit s touto osobitou kuchyní.

termín  12. 5. 2022 od 18:30
místo konání  Praha 1, Liliová 1, Restaurace V Zátiší 

vstupenka obsahuje
Degustační menu s víny, 10% slevu na nákup našich vín v místě konání akce a voucher v hodnotě 500 Kč, který využijete na našich stránkách

čestní hosté 
Ondřej Jelínek
generální ředitel LANDMARK HOLDING a majitel Bandol.cz
Michal Šetka šéfredaktor WINE&DEGUSTATION a renomovaný degustátor

Nenechte si ujít tuto unikátní příležitost, počet účastníků je omezen!

Domaines Bunan

V roce 1954 se Paul Bunan se sídlem v Oranu poprvé dozvěděl o Bandolu z věstníku, ve kterém se psalo o Marlonu Brandovi a jeho milostném příběhu s mladou herečkou, dcerou místního rybáře. Ponechal si fotografii amerického herce a o mnoho let později, v roce 1961, položili bratři Bunanové základy Domaines Bunan v La Cadière d’Azur a vytvořili terroir Moulin des Costes, který je srdcem regionu Bandol a jeho prestižního označení.

více o Domaines Bunan

Na této akci budete degustovat speciálně vybraná vína
2021 DOMAINES BUNAN MOULIN DES COSTES BLANC
Odrůdové složení
Clairette 50 %, Bourboulenc 20 %, Ugni blanc 20 %, Sauvignon 10 %
Terroir
La Cadière d’Azur; triasový jílový vápenec kamenitý (červená hlína, sádra, dolomit, vápence, konglomeráty a pískovec). Terasy Moulin des Costes, otevřené ke Středozemnímu moři, velmi typické pro apelaci.
Stáří vinic
45 let
Zemědělství
Ekologické.
Sklizeň a vinifikace
Ruční práce ve vinici i ve sklepě.
Senzorické vlastnosti
Pevné a svěží bílé víno, s fascinujícím aroma, jemné a persistentní
Snoubení s pokrmy
Jehněčí guláš po provensálsku, grilovaná Parmice nachová, kozí sýr Crottin de Chèvre marinovaný v olivovém oleji na lůžku ze zeleného salátu, jablečný vějíř sypaný drceným bílým pepřem.
Teplota podávání
12-14 °C
Potenciál archivace
5-6 let
2021 DOMAINES BUNAN MAS DE LA ROUVIÈRE ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 50 %, Cinsault 40 %, Grenache 10 %
Terroir
Le Castellet; podloží tvořené druhohorním vápencem a marnou z pozdního období křídy, poloha vhodná pro jemná cuvée, osázená pěti typickými odrůdami apelace.
Stáří vinic
30-50 let
Zemědělství
Eko-veganské. Výnosnost 30 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Od roku 2008 jsou veškeré práce ve vinici i ve sklepě prováděny manuálně v režimu ekologického zemědělství.
Senzorické vlastnosti
Světle růžová jasná barva. Výrazné aroma s tóny koření a čerstvého ovoce. Chuť silná, vyvážená, kořeněná až pikantní, v persistentní dochuti patrná minerální slanost.
Snoubení s pokrmy
Tomata po provensálsku, mořské plody, grilované ryby, korýši.
Teplota podávání
12-14 °C
Potenciál archivace
5-6 let
2017 DOMAINES BUNAN CHÂTEAU LA ROUVIÈRE ROUGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 90 %, Syrah 10 %
Terroir
Le Castellet; podloží tvořené druhohorním vápencem a marnou z pozdního období křídy, poloha vhodná pro jemná cuvée, osázená pěti typickými odrůdami apelace. Terasy orientované na jih, výhled vede k vápencovým hřebenům dominujícím “Bec de l’aigle”. Selekce hroznů z nejstarších keřů.
Stáří vinic
30-50 let
Zemědělství
Ekologické. Výnosnost 30 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Od roku 2008 jsou veškeré práce ve vinici i ve sklepě prováděny manuálně v režimu ekologického zemědělství. Dlouhá macerace v dřevěných kádích, tradiční zrání 18 měsíců v malých a velkých sudech v závislosti na ročníku.
Senzorické vlastnosti
Tmavě červená rubínová barva. Intenzivní pikantní aroma s tóny ostružin, černého rybízu, lékořice, pepře, lanýžů a podrostu. Chuť dobře strukturovaná, silná, krémová, elegantní s jemnými tříslovinami.
Snoubení s pokrmy
Dobře rozdýchané víno doprovodí zvěřinu, marinované maso, kořeněná jídla, jehněčí a sýry.
Teplota podávání
18 °C
Potenciál archivace
10-20 let, doporučena dekantace.
2019 DOMAINES BUNAN MOULIN DES COSTES CHARRIAGE
Odrůdové složení
Mourvèdre 98 %, Syrah 2 %
Terroir
La Cadière d’Azur; triasový jílový vápenec kamenitý (červená hlína, sádra, dolomit, vápence, konglomeráty a pískovec). Terasy Moulin des Costes, otevřené ke Středozemnímu moři, velmi typické pro apelaci.
Stáří vinic
45 let
Zemědělství
Ekologické.
Sklizeň a vinifikace
Ruční práce ve vinici i ve sklepě. Cuvée Charriage je téměř čistý Mourvèdre, hrozny pocházejí ze selekce 45 let staré révy, ambiciózní kupáž krásné koncentrace a velké zralosti. Sklizeň proběhla později, pravidelné denní ponořování klobouku (pigeage), dlouhá fermentace, zrání v nových barikových sudech min. 18 měsíců.
Senzorické vlastnosti
Jasná, intenzivní, hluboká rubínová barva. Vůni dominuje koření, mentol a cedr. Přetrvávající chuť se silnými tříslovinami, s dochutí ostružin a černého pepře
Snoubení s pokrmy
Skvěle doprovodí zvěřinu, kachnu, lanýže, jehněčí kýtu bez kosti, hovězí maso s olivami, cuketové květy s lanýži, pečenou Parmici nachovou.
Teplota podávání
18 °C
Potenciál archivace
10-20 let, dlouhá dekantace dá vyniknout veškeré intenzitě odrůdy Mourvèdre.
2020 DOMAINES BUNAN MOULIN DES COSTES ROSÉ
Odrůdové složení
Mourvèdre 35 %, Grenache 25 %, Cinsault 40 %
Terroir
La Cadière d’Azur; triasový jílový vápenec kamenitý (červená hlína, sádra, dolomit, vápence, konglomeráty a pískovec). Terasy Moulin des Costes, otevřené ke Středozemnímu moři, velmi typické pro apelaci.
Stáří vinic
45 let
Zemědělství
Ekologické.
Sklizeň a vinifikace
Ruční práce ve vinici i ve sklepě.
Senzorické vlastnosti
Světle růžová jasná barva. Výrazná, elegantní a ovocná vůně s tóny citrusů. V ústech aromatické, suché a mastné zároveň.
Snoubení s pokrmy
Bouillabaisse, provensálská jídla, grilované ryby a mušle, pikantní jídla, sushi.
Teplota podávání
12-14 °C
Potenciál archivace
5-6 let i více.

Château Guilhem Tournier

Vinice Roche Redonne se rozprostírají na východ od domény a mají v průměru 30 let stáří, naopak Guilhemovy vinice jsou směrem na západ a v průměru jsou staré 65 let. Ačkoliv jsou tedy vína obou domén vinifikovány stejným způsobem, jsou naprosto odlišné. My si už vybrali.

více o Guilhem Tournier

Na této akci budete degustovat speciálně vybraná vína
2020 CHÂTEAU GUILHEM TOURNIER BANDOL BLANC LA MALISSONNE
Odrůdové složení
Clairette 90 %, Rolle 10 %
Terroir
La Cadière d’Azur, svahy La Malissonne a Le Regard; jílovo-vápencové půdy na západní straně, s výhledem na moře.
Stáří vinic
65 let
Zemědělství
Biodynamické, certifikace ECOCERT. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, orba za pomoci zvířat, vnímání vesmírných zákonů. Výnosnost až 40 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň hroznů, jejich selekce dle zralosti, sběr parcela po parcele, odrůda po odrůdě, separátní vinifikace za nízkých teplot.
Senzorické vlastnosti
Čistá, jiskrná, svěží mladá barva se zlatavými odlesky. Vůně i chuť jsou neuvěřitelně krystalické, svěží, minerální s tóny moře, připomínající citrusové plody, exotické ovoce a květy. Dlouhá suchá slaná dochuť. Excelentní!
Snoubení s pokrmy
Středozemní i světová kuchyně, hodí se jako aperitiv a skvěle se snoubí s tapenádou z oliv nebo ančoviček, s plody moře, rybami, kozím sýrem.
Teplota podávání
10-12 °C, nikdy podchlazené
Potenciál archivace
3-5 let
2020 CHÂTEAU GUILHEM TOURNIER BANDOL ROSÉ LA MALISSONNE
Odrůdové složení
Mourvèdre 60 %, Cinsault 30 %, Grenache 10 %
Terroir
La Cadière d’Azur, svahy La Malissonne a Le Regard; jílovo-vápencové půdy na západní straně, s výhledem na moře.
Stáří vinic
65 let
Zemědělství
Biodynamické, certifikace ECOCERT. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, orba za pomoci zvířat, vnímání vesmírných zákonů. Výnosnost až 30 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň velkých hroznů, jejich selekce dle zralosti, sběr parcela po parcele, odrůda po odrůdě, separátní vinifikace za nízkých teplot, nakvášení slupek 18 hodin, následné lisování.
Senzorické vlastnosti
Jasná, světle růžová barva s odlesky okvětních lístků růže. Intenzivní a komplexní nos, květinový, s dotekem medu, bílého ovoce a citrusů. Patro dostatečně intenzivní a komplexní, se spoustou svěžesti a olfaktivními vjemy, s jemně minerální slanou dochutí.
Snoubení s pokrmy
Dobře se hodí k rybám, hřebenatkám, korýšům, zapékané a dušené zelenině, pikantní kuchyni, asijskému sushi.
Teplota podávání
10-12 °C, nikdy podchlazené
Potenciál archivace
4-8 let
2015 CHÂTEAU GUILHEM TOURNIER BANDOL ROUGE LA MALISSONNE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Syrah 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, svahy La Malissonne, Le Regard, Le Roucas, Gérine; jílovo-vápencové půdy na západní straně, s výhledem na moře.
Stáří vinic
65 let
Zemědělství
Biodynamické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, orba za pomoci zvířat, vnímání vesmírných zákonů. Výnosnost až 30 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Ruční sklizeň středně velkých hroznů, jejich selekce dle zralosti, sběr parcela po parcele, odrůda po odrůdě, separátní vinifikace. Dlouhé kvašení přírodními kvasinkami při okysličování moštu, jemná extrakce barvy a taninů, přelévání a ponořování matolinového klobouku za účelem absorpce taninů a učinění vína hedvábným a výrazným. Zrání 18 měsíců ve starých foudrech.
Senzorické vlastnosti
Sytě rudá barva. Mladé, intenzivní a komplexní nos s výraznými vjemy tmavého ovoce, koření a garrigue, s mátovým dotekem. Patro intenzivní, komplexní a hebké, plné a opulentní s olfaktivními vjemy a jemně minerální slanou dochutí provázenou bohatými, ale vyzrálými taniny.
Snoubení s pokrmy
Gastronomické víno ideální pro červené maso, zvěřinu, uzeniny, sýry, čokoládu a provensálskou kuchyni.
Teplota podávání
15-18 °C, může se dekantovat
Potenciál archivace
10 a více let
2017 CHÂTEAU GUILHEM TOURNIER BANDOL ROUGE LUISA JEANNE
Odrůdové složení
Mourvèdre 95 %, Syrah 5 %
Terroir
La Cadière d’Azur, svahy La Malissonne, Le Regard, Le Roucas, Gérine; jílovo-vápencové půdy na západní straně, s výhledem na moře.
Stáří vinic
65 let
Zemědělství
Biodynamické. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, orba za pomoci zvířat, vnímání vesmírných zákonů. Výnosnost až 30 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Pozdní ruční sklizeň ponechaných hroznů, jejich selekce dle zralosti, sběr parcela po parcele, odrůda po odrůdě, separátní vinifikace. Dlouhé kvašení přírodními kvasinkami při okysličování moštu, jemná extrakce barvy a taninů, přelévání a ponořování matolinového klobouku za účelem absorpce taninů a učinění vína hedvábným a výrazným. Zrání 18 měsíců ve starých foudrech.
Senzorické vlastnosti
Sytě rudá barva s tmavě cihlovým meniskem. Velmi intenzivní a komplexní nos s výraznými vjemy tmavého ovoce, kompotu, koření, zeminy a garrigue, s mátovým dotekem. Patro intenzivní, komplexní a hebké, plné a opulentní s olfaktivními vjemy a jemně minerální slanou dochutí provázenou bohatými, ale vyzrálými taniny, zabalenými do ovocného roucha. Přístupné, dlouhé, harmonické, elegantní.
Snoubení s pokrmy
Gastronomické víno pro významnější příležitosti, ideální pro červené maso, zvěřinu, uzeniny, sýry, čokoládu a provensálskou kuchyni.
Teplota podávání
15-18 °C, doporučujeme dekantovat
Potenciál archivace
15 a více let
2019 CHÂTEAU GUILHEM TOURNIER BANDOL ROSÉ LUISA JEANNE
Odrůdové složení
Mourvèdre 90 %, Cinsault 10 %
Terroir
La Cadière d’Azur, svahy La Malissonne a Le Regard; jílovo-vápencové půdy na západní straně, s výhledem na moře.
Stáří vinic
65 let
Zemědělství
Biodynamické, certifikace ECOCERT. Zachování organického života v půdě, přirozené zatravnění, orba za pomoci zvířat, vnímání vesmírných zákonů. Výnosnost až 30 hl/ha.
Sklizeň a vinifikace
Pozdní ruční sklizeň ponechaných hroznů, jejich selekce dle zralosti, sběr parcela po parcele, odrůda po odrůdě, separátní vinifikace za nízkých teplot, nakvášení slupek 18 hodin, následné lisování.
Senzorické vlastnosti
Jasná, sytější růžová barva s odlesky okvětních lístků růže. Víno skvělé struktury, bohaté a velkorysé. Intenzivní a komplexní nos, květinový, s dotekem medu, bílého ovoce a zralých citrusů. Patro intenzivní, komplexní a hebké, s dostatečnou svěžestí a olfaktivními vjemy, s jemně minerální slanou dochutí.
Snoubení s pokrmy
Ideální víno pro kořeněná jídla, bouillabaisse, tagine, hřebenatky, jehněčí stehno. Úžasné v kombinaci s koláčem z červené moruše se šafránem.
Teplota podávání
10-12 °C, nikdy podchlazené
Potenciál archivace
4-10 let

IGOR CHRAMEC

Gastronomii jsem propadl již v 15 letech. Pracoval jsem ve špičkových restauracích v Anglii a v jednom novátorském podniku v Austrálii. Jsem původem ze Slovenska, ale svůj domov jsem nyní našel v Praze. Praha je mi blízká a myslím, že je plná inspirac

celá biografie

RAMESH MAMGAIN

Začínal jsem v hotelnictví, kde jsem měl tu čest potkat spoustu skvělých inspirativních kuchařů. Velmi mě ovlivnilo působení na Thaiwanu u šéfkuchaře Josepha. Tady jsem se poprvé setkal s indickým fine-diningem (do té doby jsem znal spíše tradiční domácí indickou kuchyni). Rozhodl jsem se pro rozvíjení indické kuchyně, která je mému srdci blízká. Baví mě povyšovat ji na jinou úroveň.

celá biografie

Šéfkuchař Igor Chramec ve spolupráci s Rameshem Mamgainem pro tuto příležitost vytvořil speciálně připravené menu

amuse bouche Tartaletka s hráškem, chřestem, zauzenou makrelou a limetkou (1, 3, 4, 7)
studený předkrm Jehněčí tataráček s estragonovou majonézou a hořčičným semínkem (1, 3, 10)
rybí chod Marinovaný Mořský vlk s tandoori bylinkovými bramborami, kokosovou omáčkou a angreštovým chutney (4)
hlavní chod Wellington z daňka s houbami, chřestem a jus  (1, 3, 7, 9, 12)
sýrová variace Espuma ze sýru Munster s římským kmínem a bílou čokoládou, chlebový crumble  (1, 7)
dezert  Pavlova s malinami a meduňkou (3, 7)

Provede Vás

Celou touto akcí Vás provede hlavní someliér naší společnosti pan Otakar Žoudlík
Otakar

Podívejte se na naše předchozí události

Chcete vidět jak probíhají akce Bandol? Prohlédněte si video z akce, která se konala 9. dubna s názvem CHÂTEAU VANNIÈRES · TERASA U ZLATÉ STUDNĚ. ✨ Při této příležitosti měli hosté jedinečnou možnost ochutnat prvotřídní menu šéfkuchaře Pavla Sapíka, doprovázené dokonalými víny z CHÂTEAU VANNIÈRES. Pojdťe si s námi zavzpomínat na tento unikátní večer.
Poslední akce za měsíc únor s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE DE TERREBRUNE, proběhla 27. února v prostorách Korunního Vinografu. Pro hosty byla připravena selekce francouzských vín Domaine de Terrebrune, kterou osobně představil vinař a majitel této domény, pan Jean d`Artuys. Prohlédněte si krátké video z této události a zavzpomínejte s námi na tento unikátní zážitek.

Prohlédněte si, jak probíhala akce 26. února s názvem DOMAINE DE TERREBRUNE · CODA RESTAURANT, pod záštitou Bandol.cz. Hosté při této události měli možnost vychutnat si prvotřídní menu šéfkuchaře Jana Kaplana, doprovázené dokonalými víny z francouzského vinařství Domaine de Terrebrune, společně s vinařem domény panem Jean d`Artuysem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Další akce s názvem DEGUSTACE S VINAŘEM DOMAINE LAFRAN-VEYROLLES, pod záštitou Bandol.cz, proběhla na svatého Valentýna, dne 14. 2. 2022 v prostorách pražského Vinografu Korunní. Účastníci měli jedinečnou možnost ochutnat dokonalá francouzská vína z oblasti Bandol od vinařství Domaine Lafran-Veyrolles, společně s vinařem domény panem Jean-Marie Castellem. Prohlédněte si krátké video z této události a připomeňte si s námi tento výjimečný zážitek.

Dne 13. 2. 2022 proběhla další akce pod hlavičkou Bandol.cz, která se konala v prostorách pražské restaurace La Finestra. Hosté měli při této příležitosti možnost ochutnat jedinečná vína z francouzského vinařství Domaine Lafran-Veyrolles. K těmto vínům bylo speciálně navrženo menu od šéfkuchaře Patrika Fréhara. Zavzpomínejte s námi na tento jedinečný večer krátkým videem.

Březnové tipy Vineval: Bandol rouge Březnové tipy Petra Lipového směřují k malé, ale významné oblasti Provensálska, Bandolu. Víno tu pěstovali už v době, kdy Bordeaux byla ještě bažina. Parádní vína primárně z odrůdy Mourvédre oslňují i dnes. Vynikající kvalita a v porovnání s již zmíněným Bordeaux nebo Burgundskem super poměr zábavy a ceny. Ochutnejte tři odlišné styly červeného Bandolu od top vinařů.

Dne 16.1.2022 probíhala pod hlavičkou Bandol.cz historicky první unikátní akce, kde účastníci měli možnost ochutnat skvělé francouzské víno z oblasti Bandol vinařství Château Vannières. Akce proběhla v pražské restauraci POT-AU-FEU. Připomeňte si tento jedinečný zážitek krátkým videem a několika fotografiemi v naší galerii.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *