BANDOL

mezi pevninou a mořem

Vinařská oblast s historií a příběhem

V Bandolu se historie vinařství píše déle než 2600 let

Historie vinařské oblasti Provence v jihovýchodní Francii se píše již od 6. století před n. l.. Označení Bandol AOC získala klíčová apelace této oblasti roku 1941.

Hlavní a stěžejní složkou místních červených vín je odrůda Mourvèdre [murvédr]. Mourvèdre dozraje spolehlivě pouze v tak slunečném a horkém podnebí, jaké panuje podél pobřeží Středozemního moře v Bandolu. Vinice se nacházejí v přírodním amfiteátru, na terasách o celkové rozloze okolo 1600 hektarů. Vinice s výhledem na jih na moře se těší ročnímu slunečnímu svitu téměř 3000 hodin. U nohou ji Středozemní moře chrání před teplotními rozdíly, zatímco na výšinách kopce s borovými a dubovými lesy blokují chladný Mistral přicházející ze severu.

Takzvaná zelená sklizeň (nemilosrdné odříznutí přebytečných trsů) se provádí již v červnu, a to aby mohly zůstat jen ty nejlepší hrozny. Ty jsou po dozrání sbírány vždy pouze ručně, aby nedošlo k jejich poškození. Červené víno pak musí zrát minimálně 18 měsíců v sudech, aby mohlo být schváleno jako Bandol AOC.

12 povolených odrůd

pro certifikaci

  • Mourvèdre

    1. Mourvèdre

    [murvédr]
    Královská odrůda Bandolu, která potřebuje dokonalost místního terroir. Díky jižním svahům dosahuje krásné a pomalé zralosti. Červená vína obohacuje originalitou a komplexním charakterem. Odolnost přináší také růžovým vínům.

  • Grenache

    2. Grenache

    [grenáš]
    Jedná se o odrůdu s ovocitým a jemně kořeněným charakterem, připomínající tóny jahod a švestek, slouží v procentuální míře ke zjemnění červených vín. Růžovým vínům propůjčuje příjemnou ovocnost.

  • Syrah

    3. Syrah

    [sira]
    Pro tuto odrůdu je typická temně fialová až inkoustově tmavá barva. Chuť je bohatá s tóny tmavého bobulového ovoce, pepře, s dotekem zemitosti. Nejen v tandemu s odrůdami Mourvedre dává báječná bohatá vína.

  • Odrůda Cinsault

    4. Cinsault

    [sinsól]
    Vyniká svou měkkou ovocnou chutí a bohatým aroma, proto se v Bandolu používá především k produkci zdejších růžových vín.

  • Odrůda vína Carignan

    5. Carignan

    [kariňan]
    Vína z této odrůdy bývají rustikální, tanické, s vysokou barvou a dobrými kyselinami. Nejkvalitnější bývají ze starých keřů.

  • Odrůda vín Clairette

    6. Clairette

    [kleret]
    Vzhledem k vysoké cukernatosti zralých hroznů dává tato odrůda plnější méně svěží bílá vína s vyšším alkoholem. Díky vápencovému podloží si ale zachovávají minerální svěžest a dobrou perzistenci. Odrůda Clairette je klíčovou složkou místních bílých vín.

  • Odrůda vína Bourboulenc

    7. Bourboulenc

    [burbulán]
    Odrůda má dobrou úroveň kyselosti, tělo, pronikavý charakter citrusové vůně s náznakem kouře. Je veldůležitou složkou bílých vín.

  • Odrůda vína Rolle

    8. Rolle

    [rol]
    Poskytuje kvalitní, silní, intenzivní a sytě bílá vína. Vyznačuje se květinovou s ovocnou vůní, aroma připomíná jablka, grep, čerstvý ananas, zralé hrušky a sladké koření.

  • Odrůda vín Ugni Blanc

    9. Marsanne

    [marsan]
    Ve vůni lze očekávat náznaky pomerančů, sladkého citronu, fíků, meruněk, hrušek a jemné mandlové tóny. Na patře struktura vyvolává včelí vosk, pečené ořechy, hrušky, meyer citron, kardamomam a anýz.

  • Odrůda vína Ugni Blanc

    10. Ugni Blanc

    [uňi blán]
    Díky vyšší kyselosti této odrůdy získávají místní vína na svěžesti a celkové harmonii.

  • Odrůda vín Sémillon

    11. Sémillon

    [semijon]
    Tato odrůda dává velmi zajímavá bílá vína, která jsou krásně bohatá, šťavnatě ovocná s převládajícími tóny melounu a fíků. Obvykle se pro své vlastnosti používá v cuvée. NA odrůdová vína narazíme výjimečně.

  • Odrůda vín Sauvignon

    12. Sauvignon

    [soviňon]
    Celosvětově známá a uznávaná odrůda, poskytující vyvážená bílá vína s dobrou svěžestí a typickými tóny grapefruitu, angreštu, zralých citrusů a žlutého bobulového ovoce.