BANDOL
mezi pevninou a mořem
Vinařská oblast s historií a příběhem
V Bandolu se historie vinařství píše déle než 2600 let
Historie vinařské oblasti Provence v jihovýchodní Francii se píše již od 6. století před n. l.. Označení Bandol AOC získala klíčová apelace této oblasti roku 1941.
Hlavní a stěžejní složkou místních červených vín je odrůda Mourvèdre [murvédr]. Mourvèdre dozraje spolehlivě pouze v tak slunečném a horkém podnebí, jaké panuje podél pobřeží Středozemního moře v Bandolu. Vinice se nacházejí v přírodním amfiteátru, na terasách o celkové rozloze okolo 1600 hektarů. Vinice s výhledem na jih na moře se těší ročnímu slunečnímu svitu téměř 3000 hodin. U nohou ji Středozemní moře chrání před teplotními rozdíly, zatímco na výšinách kopce s borovými a dubovými lesy blokují chladný Mistral přicházející ze severu.
Takzvaná zelená sklizeň (nemilosrdné odříznutí přebytečných trsů) se provádí již v červnu, a to aby mohly zůstat jen ty nejlepší hrozny. Ty jsou po dozrání sbírány vždy pouze ručně, aby nedošlo k jejich poškození. Červené víno pak musí zrát minimálně 18 měsíců v sudech, aby mohlo být schváleno jako Bandol AOC.
12 povolených odrůd
pro certifikaci
-
1. Mourvèdre
[murvédr]
Královská odrůda Bandolu, která potřebuje dokonalost místního terroir. Díky jižním svahům dosahuje krásné a pomalé zralosti. Červená vína obohacuje originalitou a komplexním charakterem. Odolnost přináší také růžovým vínům. -
2. Grenache
[grenáš]
Jedná se o odrůdu s ovocitým a jemně kořeněným charakterem, připomínající tóny jahod a švestek, slouží v procentuální míře ke zjemnění červených vín. Růžovým vínům propůjčuje příjemnou ovocnost. -
3. Syrah
[sira]
Pro tuto odrůdu je typická temně fialová až inkoustově tmavá barva. Chuť je bohatá s tóny tmavého bobulového ovoce, pepře, s dotekem zemitosti. Nejen v tandemu s odrůdami Mourvedre dává báječná bohatá vína. -
4. Cinsault
[sinsól]
Vyniká svou měkkou ovocnou chutí a bohatým aroma, proto se v Bandolu používá především k produkci zdejších růžových vín. -
5. Carignan
[kariňan]
Vína z této odrůdy bývají rustikální, tanické, s vysokou barvou a dobrými kyselinami. Nejkvalitnější bývají ze starých keřů. -
6. Clairette
[kleret]
Vzhledem k vysoké cukernatosti zralých hroznů dává tato odrůda plnější méně svěží bílá vína s vyšším alkoholem. Díky vápencovému podloží si ale zachovávají minerální svěžest a dobrou perzistenci. Odrůda Clairette je klíčovou složkou místních bílých vín. -
7. Bourboulenc
[burbulán]
Odrůda má dobrou úroveň kyselosti, tělo, pronikavý charakter citrusové vůně s náznakem kouře. Je veldůležitou složkou bílých vín. -
8. Rolle
[rol]
Poskytuje kvalitní, silní, intenzivní a sytě bílá vína. Vyznačuje se květinovou s ovocnou vůní, aroma připomíná jablka, grep, čerstvý ananas, zralé hrušky a sladké koření. -
9. Marsanne
[marsan]
Ve vůni lze očekávat náznaky pomerančů, sladkého citronu, fíků, meruněk, hrušek a jemné mandlové tóny. Na patře struktura vyvolává včelí vosk, pečené ořechy, hrušky, meyer citron, kardamomam a anýz. -
10. Ugni Blanc
[uňi blán]
Díky vyšší kyselosti této odrůdy získávají místní vína na svěžesti a celkové harmonii. -
11. Sémillon
[semijon]
Tato odrůda dává velmi zajímavá bílá vína, která jsou krásně bohatá, šťavnatě ovocná s převládajícími tóny melounu a fíků. Obvykle se pro své vlastnosti používá v cuvée. NA odrůdová vína narazíme výjimečně. -
12. Sauvignon
[soviňon]
Celosvětově známá a uznávaná odrůda, poskytující vyvážená bílá vína s dobrou svěžestí a typickými tóny grapefruitu, angreštu, zralých citrusů a žlutého bobulového ovoce.