Kam na nejlepší francouzské víno a přitom i něco vidět? 

Pokud jste milovníky vína, a ještě jste neslyšeli o oblasti Bandol, vězte, že o hodně přicházíte.  

Bandol je nejlepší vinařská oblast pro ty, kteří hledají kvalitní francouzská vína, vína s osobitým charakterem a zároveň menší rodinná vinařství s důrazem na poctivé řemeslo. Naprosto uchváceni ale zůstanou i cestovatelé a milovníci přírody.

Tato oblast je v rámci celé vinařské oblasti Provence mezinárodně nejvýznamnější a nejvíce uznávaná a patří k absolutním špičkám francouzského vinařství. Odborníci na francouzská vína to dobře vědí a vědí to i sommelieři v prestižních restauracích, kteří těží z faktu, že tato vína mohou nabízet, ve srovnání se slavnějšími a známějšími oblastmi, stále za velmi přijatelné ceny. 

Oblast Bandol se nachází u pobřeží Středozemního moře východně od Marseille a západně od Toulonu u historického rybářského městečka Bandol, jehož dlouhou, podkovovitou pláž si pochvalují především surfaři. Ti využívají stálého mořského větru, který zde celoročně vane. 

Díky unikátnosti terroir vytváří tato oblast ideální podmínky pro pěstování vinné révy. Je to kombinací tří důležitých faktorů. Teplým a slunečným podnebím, přičemž průměrná délka slunečního svitu je 3000 hodin ročně. Zdejší vinice leží na křemičito-vápencových půdách bohatých na minerální látky. Do třetice je to již zmíněný vítr vanoucí od moře. 

Díky kombinaci těchto tří vlivů jsou zdejší podmínky ideální pro pozdní dozrávání hroznů odrůdy Mourvedre, jež je pro tuto oblast klíčová a dává vína vysoké úrovně. Najdete v nich bohatou kombinaci ovoce, koření a květin.  

Blízkost moře zase zajišťuje, že zde réva může svými kořeny čerpat podzemní mořskou vodu, což dává vínům příjemnou salinitu, kterou umocňuje ještě vítr vanoucí od moře.   

Právě v Bandolu se snoubí dokonalá  kombinace přírody a historie. Historie pěstování a výroby vína se v Bandolu píše déle než 2600 let, i proto se o něm říká, že je kolébkou francouzského vinařství. Již v  18. – 19. století se vyvážely láhve s bandolským vínem do Indie, Brazílie a Ameriky. Tato oblast zároveň nabízí nádherné přírodní scenérie. Narazíte na malebné výhledy na vinice, olivové háje, které lemují pobřeží, a můžete se vydat po cestě vinoucí se zelenými údolími a zvlněnými svahy vinic. 

Co se týče pěstování, místní vinaři vycházejí ve velké míře z tradičních a historií ověřených postupů, které šetrně kombinují s inovacemi. O vinice se starají dle zásad udržitelného zemědělství. Díky rukopisu jednotlivých vinařů se tu projevuje pestrý charakter jejich vín.  Produkce vína je zde však značně omezená ve prospěch kvality, protože ta je pro místní vinaře na prvním místě. 

Tak jaká bude další destinace vaší dovolené…? 

Prohlédněte si naši nabídku výjimečných bandolských vín, která jsme pro vás pečlivě vybrali v těch nejlepších bandolských vinařstvích.

Previous
Previous

Zajímavosti, pěstování a specifické vlastnosti bandolských vín

Next
Next

Zajímavosti o víně