Párování bandolskych vín s pokrmy na grill

Znáte hlavní benefit bandolských vín? Kromě toho, že jsou výtečná a s ničím nezaměnitelná, mají i výbornou variabilitu při párování s různými pokrmy. 

Protože léto ještě není u konce, připravili jsme pro vás vhodné párování vín s pokrmy ke grilování. Správně vychlazená sklenice vína dokáže oživit chutě vašich oblíbených letních jídel překvapivým způsobem.

Máme dobrou zprávu pro masožravce!

Takový čerstvě grilovaný steak skvěle doplníte výraznými červenými víny. Je to tím, že vysoký obsah tuku v mase vyváží taniny (třísloviny) v červeném víně, tedy pomáhá zmírnit jeho hořkost.

Pokud si chcete dobrý steak opravdu vychutnat, doporučujeme nešetřit na víně a podpořit chuť červeného masa lahodným červeným vínem Château Guilhem Tournier Bandol Rouge La Malissonne 2020 z vinařství Guilhem Tournier. Toto víno v sobě skrývá mnoho tajemství, je komplexní a hebké, plné a opulentní, jemně minerální se slanou dochutí a bohatými, ale zralými taniny.

Tip na skvělý steak “Côte de Boeuf” 

Ochutnejte hvězdu francouzského grilování. Nehledejte pod názvem nic složitého, jedná se o kvalitní červené maso, které jen hodinu před grilováním potřete hrubozrnnou solí, poté přidáte lehkou směs olivového oleje, pepře a provensálských bylinek.

 

Není maso? Postačí klobása! 

Co takhle vyzkoušet Francouzi oblíbený “Merguez”? Tato pikantní jehněčí (a někdy i hovězí) klobása pochází z Maroka a nyní je základem pouličního jídla v Paříži a také oblíbeným jídlem na grilování.  

Za nás ji skvěle doplníte lahví růžového vína Domaine de Terrebrune Bandol Rosé 2022. Toto delikátní kořenité víno si jistě oblíbíte, protože je vysoce minerální a se slanou dochutí.  


 

Něco trochu na úrovni? Co zkusit mořské plody a ryby. 

Dalšími oblíbenými pokrmy ve Francii jsou různé druhy ryb a mořských plodů. Můžete ogrilovat jakoukoliv rybu dle svých preferencí. Pokud chcete něco netradičního, zkuste Francouzi milované grilované sardinky nebo ústřice.  

Tip na netradiční seafood:

Vše, co na sardinky budete potřebovat jsou špejle, olivový olej, citrón a petržel. Toto jídlo skvěle doplní francouzská česneková aioli a červené víno Domaines Bunan Côtes de Provence Belouve Rouge 2020. Před párováním s vybranými pokrmy ho vychlaďte ideálně na teplotu 12-14 °C. 


 

Nezapomínáme ani na vegetariány! 

Je mnoho možností, co si dát na gril, pokud preferujete bezmasé jídlo. Z těch francouzských vám doporučíme “Tomates à la Provençale”, jednoduchý recept, který v sobě skrývá tisíce chutí. Rozpůlená rajčata vyplňte směsí petrželky, česneku, strouhánky a provensálského koření a zapečte v troubě nebo na grilu. Poté si již jen užijte s delikátním červeným vínem, které podtrhne chuť lahodných rajčat. Za nás doporučujeme Château Margilliére Source Rouge 2019 IGP Vin de Pays du Var, které svojí rubínovou barvou a svěží vůní tmavého ovoce je ideální k těmto druhům jídla. Toto víno je také vhodné pro vegetariány či vegany.

 

Sladká tečka na konec! 

Pokud patříte mezi ty, kteří musí každé dobré jídlo zakončit něčím sladkým, máme tu pro vás skvělý recept na jednoduchý francouzský dezert. Grilovaná broskev patří mezi oblíbené recepty ve francouzských kuchařkách. Není na tom nic těžkého, osušené a rozkrojené broskve vložte na gril a potřete je směsí cukru a skořice a následně posypte rozmarýnem. Z každé strany stačí 2-3 min a podávejte je ihned s kouskem vanilky.  

Tento jednoduchý a perfektní dezert podávejte se skleničkou růžového vína, která podtrhne sladkou chuť broskví. Za nás doporučujeme Domaines Bunan Vin de Pierre Rosé 2023 IGP Vin de Pays du Mont Caume, které je harmonické a komplexní.  

Next
Next

Rozhovor s vinařem Laurentem Bunanem: Jak jsme díky lásce k Marlonu Brandovi koupili vinařství v Bandolu!